Roditelji i djeca iz Vrbanjaca ulažu žalbu na odbačenu tužbu

Vijesti 19. feb 201513:25 > 13:27
N1

Advokat roditelja iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Haris Kaniža potvrdio je Feni da će sljedeće sedmice uložiti žalbu na odbačenu tužbu bošnjačke djece i roditelja protiv Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor-Varoši i RS-a za diskriminaciju, jer im nije omogućeno da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Podsjetio je da je 13. februara Osnovni sud u Kotor-Varoši odbacio tužbu roditelja. Naglašava da je Okružni sud u Banjoj Luci u oktobru prošle godine donio rješenje kojim je uvažio žalbu djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole “Sveti Sava“ u Kotor-Varoši i RS-a te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.  

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi i da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor-Varoši od 2. jula 2014. bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.  

Potom je drugostepeni Okružni sud potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je po njihovoj žalbi usvojio i stav da je tužba blagovremena i da se radi o kontinuiranoj povredi prava bošnjačke djece.  

Banjalučki Okružni sud nije tada mogao da preinači prvostepenu presudu, već ju je ukinuo i sve vratio na ponovni postupak, koji je i proveden.  

Ipak, roditelji kažu da nisu iznenađeni odbijanjem tužbe.  

“U kakvoj državi živimo, sve je moguće, ali nadamo se da će žalba ovaj put imati pozitivan ishod”, kazao je roditelj jednog od učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca Nedžad Smajlović.  

Naglasio je da su roditelji godinu dana protestirali svaki dan ispred škole, ali da zbog obaveza to ne mogu više činiti.  

U prošloj školskoj godini zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta i bosanskog jezika u nastavni proces, bošnjački učenici iz Vrbanjaca nisu išli na nastavu i izgubili su godinu, ali njihovi roditelji ne odustaju od borbe za njihova zakonska prava.