Dom naroda Parlamenta BiH: Delegati o tvitu Vjerice Radete

Vijesti 27. jul 201810:37 > 11:21
parlament.ba

Sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine održava se danas u Sarajevu, a na dnevni red neće biti uvrštene tačke po prijedlozima delegata Marija Karamatića i Halida Genjca.

Reakcije delegata izazvao je prijedlog Genjca da se na dnevni red zaključak kojim bi se osudila izjava potpredsjednika Narodne skupštine Srbije Vjerice Radete i uvrede na račun preminule Hatidže Mehmedović.

Genjac je poručio da je ta izjava uvrijedila sve žrtve i da Dom naroda treba reagovati.

”Monstruozni izrugivanje najvećoj nesreći koja se može desiti, razmjerama zla ta izjava je uvrijedila sve žrtve i sve koje se gnušaju zla. Zato mislim da i Dom naroda treba reagovati. Ne možemo nikoga spriječiti da pokaže svoje neljudsko lice. Ukloniti takvu osobu iz rukovodstva Skupštine Srbije je nužnost u razvoju dobrih odnosa BiH i Srbije”, kazao je on.

Prijedlog je, potom, prokomentarisao delegat Sredoje Nović koji je kazao ”da ne treba uvoditi gore mržnje i sukobe nego što ova zemlja ima”.

”Svak’ normalan je osudio i to se ne može prihvatiti niko ko razmišlja ljudski i civilizacijski, ali ne treba zaboraviti neke stvari. Ako se ne varam, Maja Gojković se izvinila za taj gest, 41 poslanik je već pokrenuo inicijativu za smjenu gospođe Radete. Mislim da je i gospodin Softić dao izjavu i osudio. Ali bi bilo zaista ozbiljno, meni mnogo draže, da ste smogli snage, da ste našli za shodno da nas konsultujete. Mislim da je neprimjereno da mi dijelimo lekcije Parlamentu treće zemlje šta on treba uradi”, kazao je Nović da bi Genjac, potom, kazao da nema namjeru ”da upućuje lekcije” već da bi Dom naroda treba zauzeti stav ”zarad unapređenja saradnje”.

”Sve ovo stoji, i da je predsjednica Narodne skupštine imala odgovarajuću reakciju i da je veliki broj javnih ličnosti opravdano osudio ovo, ali ja i dalje mislim da Dom naroda treba da kaže svoj stav i da Narodna skupština treba da se odredi o tome. Zašto? Zato što je to izjava žene koja sjedi u rukovodstvu. Nemam namjeru da upućujem lekcije, ali mislim da možemo pozvati prijatelje iz Narodne skupštinje Srbije, iz Parlamenta s kojim imamo saradnju da zarad unapređenja saradnje, da ih pozovemo da razmotre da se iz rukovodstva uklone takve osobe”, dodao je Genjac.

Zamjenik predsjedavajućeg ovog Doma Ognjen Tadić nakon pojašnjenja Halida Genjca, naglasio je da je način na koji se potpredsjednici Skupštine u Srbiji biraju na drukčiji način i da Radeta ”nije dio vlasti”.

Staviti u kontekst izjave poslanice Radete, Narodne skupštine Srbije i Srbije pogrešno je iz više razloga, ali ovaj koji je bitan ovdje, treba da se zna da se rukovostvo Narodne skupštine ne bira kao kod nas. I vlast i opozicija imaju svoje predstavnike. Gospođa Radeta nije dio vlasti”, pojasnio je Tadić.

Podsjećamo, sa dnevnog reda 41. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije su skinuta dva prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Riječ je o prijedlogu zakona čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda, te o drugom prijedlogu čiji je predlagač delagat Halid Genjac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.