Jedanaestogodišnjak iduću sedmicu gradonačelnik Banjaluke

Vijesti 05. okt 201518:10 > 19:15
N1

Brojna su kršenja prava djeteta, kao i vrste nasilja kojima su djeca izložena. Povodom sedmice djece u Republici Srpskoj, danas je nizom aktivnosti ukazano na to. Simbolično su uručeni ključevi grada Banjaluke najmlađim banjalučanima.

Stigao je u bijeloj limuzni i preuzeo ključeve grada. Jedanestogodišnji Vladimir Miličević, zna prava djece i narednih sedam dana, dok simbolično bude obavljao funkciju gradonačelnika, promovisaće ih.

Dijete ima pravo na život i mišljenje, na školovanje i obrazovanje, dijete ima pravo da ako neko vrši nasilje nad njim da se obrati roditeljima da bi im oni u tome pomogli“, rekao je Vladimir Miličević.

Dječija prava se krše, upozorava ombudsman. Zlostavljanje i zanemarivanje su najčešći oblici nasilja koji se vrše nad djecom.

Bez obzira da li se radi o prosjačenju, o alkoholizmu ili se radi o djetetu koje je napustilo školu, koje je u vanbračnoj zajednici sa sukobljenim roditeljima, sve je to propuštanje dužne brige i pažnje nad djetetom“, smatra Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS.

Zdrav i dobar početak su osnova svakog uspjeha i to će biti omogućeno svakom djetetu, poručili su iz entitetske Vlade. Ministri porodice i omladine, zdravlja i socijelne zaštite, te prosvjete i kulture potpisali su Protokol o ranom rastu i razvoju djeteta.

Da se malo više povede računa o tome kakav je rast i razvoj u periodu od rođenja do šeste godine, do kada su djeca u domenu pedijatara“, rekla je Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta RS.

Ovaj projekat dobio je podršku UNICEF-a.

Pružamo podršku u izradi akcionog plana koji treba da uslijedi nakon potpisivanja ovog protokola“, istakla je Ana Riati, zamjenik predstavnika UNICEF-a u BiH.

Sljedeći korak je formiranje tima. Međutim, koje će se mjere preduzeti u zdravstvenim, socijalnim i predškolskim ustanovama, nakon potpisivanja protokola, ministri nisu definisali.

Tim će da napravi akcioni plan sa konkretnim koracima za sve nas. Ovo je prvi korak“, rekla je Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta RS.

Crveni krst je obezbijedio donacije za višečlane porodice. Plakati i leci sa dječijim pravima biće podijeljeni u školama i predškolsim ustanovama.