Prkosna Sarajka Meliha Varešanović otišla u penziju

Vijesti 18. dec 201514:32 > 14:33
N1

Meliha Varešanović, Sarajka sa fotografije britanskog fotoreportera Toma Stoddarta, nastale ratne 1994. godine u naselju Dobrinja, dok odjevena kao na modnoj pisti i sa visoko podignutom glavom, prolazi pored skloništa sa vrećama pijeska i vojnika, danas je završila radni vijek. Meliha se oprostila od kolega u Općini Novi Grad.

Varešanović se danas prisjetila tog dana 1994. godine rekavši da je to za nju “bio jedan obični dan”.

“Vraćala sam se s posla. Radila sam i dočekala penziju u Općini Novi Grad. Kroz cijeli život sam bila ponosna, dostojanstvena”, kazala je Varešanović. Napominje da je i taj dan, misleći na ‘94., prolazila dijelom ulice gdje se vidi da su u izlogu bile vreće pijeska. Tu je bio i vojnik, nastavlja Varešanović, i jedna barikada.

“Ja sam prolazila tim dijelom. Međutim u jednom momentu je pala granata i ja sam malo zastala, ali sam opet onako dostajanstveno i ponosno nastavila da koračam. Međutim, ja nisam primjetila da se nešto desilo. Kasnije sam saznala da je fotograf Tom Stoddart, koji je bio u ratu u BiH, to poslao. On je bio tu, naišao je i odlučio da napravi tu fotografiju koja je obišla cijeli svijet, a za koju ja dugo nisam znala”, kazala je Varešanović.

Prisjeća se da je ta fotografija jednog dana došla na njenu adresu.

Anadolija

“Dobila sam časopis ‘Life’ gdje je na duplerici bila moja fotografija. Kasnije je slijedilo kontakt i susret sa fotografom. Ova fotografija mi je posebno draga”, kazala je Varešanović.

Posebno je draga, naglašava, jer je “u svijet poslala demant na tako neke ružne slike koje su se tada slale u svijet iz BiH”.

“Međutim, ona je bila demant. Ta fotografija je stalno aktuelna i ne može nikako da se zaboravi taj ponos I prkos naše Bosne, naših žena bosanskih”, ispričala je Varešanović.

Anadolija

 Ona je, naglašava, uvijek bila jako uredna.

“Vodila sam uvijek računa o svom izgledu. Nisam nikada obukla tene pa čak i u ratu. Ali ja nisam iz nekog inata htjela baš ništa da mijenjam od onog na šta sam navikla”, poručila je Varešanović.

Fotograf, koji je dugo nakon rata saznao da je živa, htio je da je zvanično upozna. Susret je uslijedio 2010. godine.

“Susret je bio izuzetno dirljiv. Na jedan poseban način emotivan. On je kazao da mu je drago sto sam ostala živa i da je mnogo puta na mene pomislio. Mi smo jos uvijek u kontaktu. Ponekad se čujemo i čak se i vidimo preko Skypea”, dodala je Varešanović.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je rekao da je na području općine tokom rata bilo 25.000 vojnika, četiri brigade koje su branile Sarajevo od agresora.

“Imamo blizu 2.000 šehida I poginulih boraca, ali općinu Novi Grad i Sarajevo nisu samo branili vojnici, branili su svi stanovnici. Naše supruge, majke i žene, djeca, stariji, svi su bili uključeni. Općina nije niti jedan dan prestala s radom tokom rata. Ovdje ima više žena, pored Melihe, koje su tih ratnih dana dolazile u Općinu. Meliha je nekako postala simbol tog otpora u ratnom Sarajevu sa svojim pristupom, sa ovim dostojanstvom koje je ona imala kroz cijeli svoj život. Meni je drago što je u penziju ispraćamo sretno”, poručio je Efendić.