EU dala BiH 2,9 miliona eura za procesuiranje ratnih zločina

Vijesti 22. dec 201515:51 > 16:02
AFP

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini uplatila je 2,9 miliona eura predviđenih u okviru podrške Europske unije naporima BiH na procesuiranju ratnih zločina.

Riječ je o drugoj tranši sredstava namijenjenih za finansiranje rada 142 uposlena angažirana na procesuiranju predmeta ratnih zločina: tužitelji, suci, pravni saradnici, istražitelji i drugo osoblje za podršku, u cijeloj BiH.

“Oslobađanje ove tranše bilo je uslovljeno usvajanjem cjelodržavnog strateškog okvira za reformu sektora pravde (skr. SRSP). Nakon značajnih kašnjenja, SRSP je usvojen u septembru 2015. Bh. vlasti su potom dostavile procjenu na koji način su ispunjeni potrebni uslovi. Evropska komisija i Delegacija EU završili su potrebne analize i procedure, te prebacile sredstva Trezoru BiH. Trezor je dalje odgovoran za prenos sredstava nadležnim tijelima u cijeloj zemlji. Prenos bi trebao biti urađen bez odlaganja”, navode iz Delegacije EU u BiH.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark je istakao da se “Bosna i Hercegovina suočava s jedinstvenim izazovom u rješavanju velikog broja preostalih predmeta ratnih zločina”.

“Upravo iz tog razloga će Evropska unija osigurati gotovo 15 miliona eura (14,86 miliona eura) tokom petogodišnjeg perioda za finansiranje kontinuiranih istraga i procesuiranje značajnog broja preostalih predmeta ratnih zločina u cijeloj zemlji. Da je Bosna i Hercegovina ispunila uslove kako je to bilo predviđeno, drugi tranša bi bila isplaćena još prije godinu dana“, naveo je Wigemark.

Sveukupni cilj podrške EU je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenim/a za najmanje polovicu do kraja 2018. Prva tranša je isplaćena u decembru 2013. Pored budžetske podrške, Evropska unija je, također, pomogla bh. vlastima na razvoju tehničkih kapaciteta povezanih s istragama i presudama u predmetima ratnih zločina.