Pročitajte savjet stručnjaka za temperaturne oscilacije

Vijesti 27. jan 201609:54 > 10:00
N1

Nakon izuzetno niskih temperatura i hladnog vremena u narednih nekoliko dana u BiH doći će do temperaturnog šoka, prema prognozama temperature će rasti i do 17 stepeni.

Danas je u Sarajevu i još nekoliko gradova zabilježena magla, a iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH upozoravaju na povećanje koncentracija opasnih čestica prašine u zraku koja je dosegnula rekordnih 700 mikrograma po prostornom metru. Također, u Zavodu nisu previše optimistična kada je u pitanju prestanak magle u glavnom gradu BiH.

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, za N1 ističe da je januar nešto topliji od prosjeka.

“Možemo vidjeti da je januar u prosjeku topliji u odnosu na prethodne godine iako smo nekoliko prethodnih dana imali temperature ispod minusa. Stabilno, toplo vrijeme će se zadržati do kraja ovog mjeseca i početkom februara, dakle 10-15 dana. Moguće su i padavine, ali će biti neznatne”, kazao je Zulum i dodao da ove temperaturne oscilacije nisu ništa neobično zato što su “tipične promjene koje se mogu događati više puta u mjesecu”.

Iz Hitne pomoći zbog oscilacija u temperaturi savjetuju građanima “oblačenje u skladu sa vanjskom temperaturom”.

“Ljudi se prije svega ne bi trebali često izlagati promjenama temperature koje su prisutne u vanjskoj sredini. Temperature u sredinama u kojima boravimo i radimo nemaju toliki uticaj na nas. Najbolje je da kada izlazite oblačiti se slojevito i da se oblačite prilagođeno toj temperaturi. U suštini, trebate imati jednaku temperaturu tijela”, rekla je dr. Amra Bašić-Živadinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.