Bakir Izetbegović danas na saslušanju u SIPA-i

Vijesti 28. maj 202408:20 0 komentara
F.Z. / N1

U SIPA-i bi danas trebalo da bude održano saslušanje Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Jučer su po istoj prijavi iskaz u SIPA-i dali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te Reuf Bajrović.

Izetbegović se jučer oglasio povodom saslušanja kazavši da je poziv njemu, Suljagiću i Bajroviću umjesto negatorima genocida, kako ističe, jasna poruka.

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića”, naveo je Izetbegović.

Bajrović je nakon saslušanja poslao poruku da ga terete jer je pružio podršku Azri Zornić.

“Dobro došli u Sjevernu Koreju! između ostalog me terete jer sam tvitao ‘Azra Zornić je moj lični heroj’. Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija… Izaberite”, naveo je.

Osim Bajrović saslušan je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. On je naveo da tužilaštvo pokušava da ućutka one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na Srebrenicu. Više čitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!