Bećirović se sastao sa francuskim parlamentarcima, razgovarano i o usvajanju rezolucije o Srebrenici

Vijesti 23. apr 202411:03 0 komentara
Kabinet Denisa Bećirovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je delegaciju Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, na čelu s predsjednicom Grupe senatorkom Martom de Cidrac. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Francuske u BiH François Delmas.

Predsjedavajući Predsjedništva Denis Bećirović je, uz izraze dobrodošlice francuskim senatorima, ocijenio da su ukupni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Francuske dobri i prijateljski. Izrazio je zahvalnost na podršci Francuske u svim oblastima, a naročito pri donošenju odluke o otpočinjanju pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Bećirović je ocijenio važnim pojačan angažman Francuske u Bosni i Hercegovini i regiji, u kontekstu očuvanja političke, ekonomske i sigurnosne stabilnosti.

Razgovarano je i o usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Bećirović je izrazio zahvalnost Francuskoj i njenom predsjedniku Emmanuelu Macronu na podršci rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ocijenivši to kao još jednu potvrdu prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Francuske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović istakao je da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida, te da će usvajanje, između ostalog, doprinijeti izgradnji održivog mira i ohrabriti proces pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora senatorka Marta de Cidrac je naglasila da Francuska podržava evropske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da će Francuska kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

U Senatu Francuske /Gornji dom/ djeluje Grupa prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan. Predsjednica Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan u aktuelnom sazivu je Marta de Cidrac. Delegirani predsjednik za Bosnu i Hercegovinu u grupi je Didier Mendelli. Grupa prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan doprinijela je podršci Francuske za dobijanje bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine i podržava njen put ka EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!