Brisel: U sjedištu NATO-a obilježena 17. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH

Vijesti 09. dec 202217:19
Izvor: OSBiH

Povodom 17. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Misija BiH pri sjedištu NATO-a u Briselu, 7. decembra 2022. godine, upriličila je svečani prijem, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, domaćini prijema bili su ambasador BiH pri sjedištu NATO-a Mitar Kujunđić, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni predstavnik BiH pri Evropskoj uniji brigadir Edin Fako te zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i vojni izaslanik BiH u Kraljevini Belgiji brigadir Darijo Pajić.

Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz Međunarodnog štaba NATO-a, Međunarodnog vojnog štaba NATO-a, ambasadora i vojnih predstavnika država partnera, predstavnika Međunarodnog štaba EU-a, vojnih predstavnika pri EU-u, vojnih izaslanika akreditovanih u Belgiji, kao i osoblje Misije BiH pri EU-u.

OSBiH

U prigodnom obraćanju, brigadir Fako je istaknuo dostignuća OS BiH u protekom periodu, posebno istaknuvši aktivnosti na pomoći civilnim institucijama u trenucima elementarnih nepogoda te uspjeh Bataljonske grupe lake pješadije, koja je na ovogodišnjem završnom ocjenjivanju NEL-2, a koje su obavili ocjenjivači NATO-a i partnerskih zemalja, proglašena borbeno spremnom i dobila ocjenu “odličan“. Fako je naglasio izvrsnu saradnju s NATO-om i partnerskim zeljama iz EU-a.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a (MC) admiral Rob Bauer, koji je u svom govoru pohvalio OS BiH kao stabilnog partnera, koji je opravdao tvrdnju da je reforma odbrane najuspješnija reforma u Bosni i Hercegovini. Bauer je izrazio očekivanja za nastavak unapređenja odnosa s BiH i pridruženje Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama.

Gosti prijama mogli su pogledati i promotivne filmove o Bosni i Hercegovini, uključujući i video o uspješnom ocjenjivanju NEL-2 na poligonu Manjača, zaključili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar