Christian Schmidt: Nikad više Jasenovac, nikad više Srebrenica. Moramo preuzeti odgovornost

Vijesti 26. maj 202416:05 > 16:20 0 komentara
Twitter

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je u Donjoj Gradini odao počast svim žrtvama u logoru Jasenovac.

Za Novu BH je dao intervju gdje je govorio o ovom zločinu, ali i političkoj situaciji u BiH.

U nastavku prenosimo samo dio razgovora sa Christianom Schmidtom.

Gospodine Schmidt, došli ste ovdje u Donju Gradinu da odate počast svim žrtvama ustaškog zločina u logoru Jasenovac. Koje su vaše ključne poruke s ovoga mjesta?

“Prvo, mislim da ima dosta osjećaja tuge i nepravde. Sjećamo se tih žrtava. Bilo je tragedija. Pozvao bih sve nas da sagledamo sve tragedije. Upravo smo jučer i tokom nekoliko posljednjih dana imali rasprave o tragediji u Srebrenici, o ratu od 1991. do 1995. godine, i o genocidu. Ovo što se ovdje dogodilo dio je dešavanja iz Drugog svjetskog rata, te agresije. Država iz koje dolazim, moja zemlja, mora također preuzeti odgovornost za historijsku situaciju, zajedno sa drugim Evropljanima, tako da iz ovoga možemo jedino izvući pouku koja glasi: nikad više. Nikad više Jasenovac, nikad više Srebrenica, nikad više Auschwitz.”

Ima li još nešto što bi trebalo spomenuti?

“Mislim da bismo trebali ovdje dovesti mlade ljude i dati im priliku da shvate šta je krenulo u pogrešnom smjeru.I ne bismo na ovo trebali dodavati raspravu o nekoj drugoj temi. Ne bismo trebali dodavati raspravu o tome šta je bilo ispravno, a šta je bilo pogrešno. Sve je bilo pogrešno i postoji potreba da mladim ljudima bolje objasnimo šta se dogodilo. Zabrinut sam kad vidim nastavne planove i programe koji mlade pozivaju da se osjećaju isključivo kao pripradnici neke etničke grupe, pozivaju ih na nacionalnu pripadnost i na nacionalizam. Ne, ovo je Evropa u kojoj smo svi zajedno i ovo je najvažniji poziv koji moramo uputiti. Ako preovladavaju isključivo politički interesi, onda je to pogrešno.Ovdje se radi o historiji i o ljudskom rodu.”

Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt danas je posjetio Donju Gradinu, dio kompleksa koncentracionog logora Jasenovac iz perioda II svjetskog rata. Schmidt je odao počast Srbima, Romima, Jevrejima, političkim disidentima i svim drugim žrtvama ustaških i nacističkih zločina.

Cijeli intervju možete pogledati večeras od 18 sati i 30 minuta u Dnevniku Nove BH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!