Danas sjednica Doma naroda PSBiH i odluka o povećanju plata parlamentarcima

Vijesti 30. jun 202207:18 > 07:19 1 komentar
F.Z./N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić sazvao je za danas hitnu sjednicu Doma naroda, na kojoj bi trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta. Samim time, odlučit će se i da li će biti povećane plate parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

Naime, Predstavnički dom PSBiH je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH.

Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Važno je istaći i da je usvajanjem budžeta BiH predviđeno i povećanje plata ministrima i parlamentarcima za 500 KM. To je pod istom stavkom u budžetu koja podrazumijeva povećanje osnovice radnicima u državnim institucijama do 80 KM.

Da bi to stupilo na snagu potrebno je i da Dom naroda danas usvoji budžet, a ukoliko se to desi, plate će ministrima i parlamentarcima biti povećane za 500 KM.

Otkako je budžet usvojen na Predstavničkom domu, brojne su se reakcije nizale. Građani su, u manjim grupama, dva dana protestovali ispred Parlamenta ogorčeni ovim potezom, a oglasili su se i određeni bh. političari navodeći da je riječ o obmani te da je budžet “hinjski napravljen” do te mjere da se nije moglo u stavkama ni shvatiti da je riječ o povećanju plate parlamentarcima i ministrima.

Zlatko Miletić, nezavisni delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine kazao je da je on bio inicijator da se povećaju plate državnim službenicima, ali da su to političari iskoristili da sebi uvećaju primanja i to 11 puta više.

Dodao je da je u situaciji da danas na sjednici DOma naroda ne može glasati za to da se pomogne državnim službenicima.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrde kako njihovi delegati pripremaju potencijalna rješenja koja će sutra predložiti na sjednici Doma naroda, a kojima bi se izbjeglo povećanje plata parlamentarcima i ministrima.

“Budžet hinjski napravljen, nije bilo jasno da se povećavaju plate političarima”

Vrlo moguće da će se tražiti hitna izmjena Zakona o platama i naknadama, najvjerovatnije u kontekstu snižavanja visokih koeficijenata koje imaju političari. Međutim, još nije do kraja definisano kakav će taj prijedlog konkretno biti i šta će sadržavati. Također tvrde da su bili iznenađeni te navode da su za povećanje plata saznali ne čitajući Prijedlog budžeta već od medija aludirajući na to da je taj dokument bio poprilično nejasan u tom dijelu koji se odnosi na povećanje osnovica državnim službenicima.

Današnja sjednica Doma naroda PSBiH zakazana je za 11:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare