Dekan FPN-a o Nikšićevoj najavi: To je zahtjev za novi oblik međunarodne uprave

Vijesti 01. feb 202307:24
N1

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu na Twitteru je komentarisao najavu lidera SDP-a BiH, Nermina Nikšića da će potpise za uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH nositi predstavnicima međunarodne zajednice.

Nikšić je kazao sljedeće:

“U periodu koji je pred nama pokušat ćemo do ponedjeljka osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH što bi prezentovali OHR-u i međunarodnim partnerima i da sjednemo i donesemo odluku”, izjavio je Nikšić.

Na ovu izjavu na Twitteru reagovao je Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu napisavši da je prva zabilježena najava nošenja potpisa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Najavljeno nošenje predstavnicima MZ potpisa koji bi trebali potvrditi postojanje parlamentarne većine u ZD FBiH nije samo dodatno urušavanje demokratije nego zahtjev za novim oblikom međunarodne uprave tzv. de facto starateljstvom. Kratkovidno sa dalekosežnim posljedicama”, upozorio je Turčalo.

Podsjećamo, nakon jučerašnjeg sastanka stranaka Osmorke iz SDP je navedeno da su Sedmorka jer za Pokret za nove generacije više nema mjesta u ovoj koalciji.

Stranke sada Sedmorke mogu sa HDZ BiH formirati parlamentarnu većinu u FBiH samo ukoliko nju podrži Stranka za BiH i NES koje podsjećamo nisu pružile podršku ovoj koaliciji na državnom nivou.

Gostujući u programu N1, Admir Čavalić zastupnik SBiH u federalnom parlamentu naveo je većina u osmorci i dalje postoji, te da ih malo brine nepredvidljivo ponašanje SDP-a.

Čavalić: Većina i dalje postoji, malo nas brine nepredvidljivo ponašanje SDP-a

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad