Dević: Ukinuti isplate na privatne račune nezavisnih zastupnika

Vijesti 03. mar 202111:25 > 12:09
YouTube Screenshoot

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Mahir Dević uputio je inicijativu kojom se traži da se "ukine isplaćivanje finansijskih sredstava na privatne račune nezavisnih zastupnika koji su napustili svoje matične stranke".

Dević je zatražio da ovi zastupnici imenuju predsjednika svojih zastupničkih grupa kao nalogodavca za utrošak sredstava koji će jednom godišnje dostaviti izvještaj o utršku sredstava Komisiji za izbor i imenovanja te CIK-u, a da otvore poseban račun za uplatu tih sredstava.

Njegov kolega Damir Marjanović zatražio da se iznos sredstava koja se izdavajaju za političke stranke u Skupštini KS smanje ili čak poptuno ukinu, a da se ta sredstva presumjere u ruge svrhe, kao naprimjer pvećanje naknada za porodilje.

Kao drugu inicijativu Dević je zatražio da se u sva službena vozila Vlade i Skupštine KS kao i svih preduzeća i institucija u kojima je vlasnik Kanton, ugrade GPS, te da se izradi registar službenih automobila i jedinstveni pravilnik o načinu korištenja automobila.

“Najveći dio službenih automobila se često zloupotrebljava u privatne ili političke svrhe i stvaraju se ogromni troškovi za građane KS”, kazao je Dević.