Dodik: Unaprijed smišljena prevara, nećemo se povući

Vijesti 01. jul 202412:34 0 komentara
Milorad Dodik i Vladimir Putin (REUTERS/Anton Vaganov)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Srnu da je žrijebanje za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH unaprijed smišljena prevara, s ciljem da mandat dobije PDP, a izgubi Republika Srpska.

Riječ je o najeklatantnijem degradiranju Narodne skupštine Republike Srpske jer je po Ustavu BiH jedino Narodna skupština ta koja bira delegata u Dom naroda, i niko drugi – poručio je Dodik.

Ako je bilo nešto nepravilno, postupak je morao biti vraćen u Narodnu skupštinu, a ne da neko otima Republici Srpskoj izabrane delegate, ističe Dodik.

– Moram da kažem da se naš delegat u Domu naroda neće povući jer su to garantovana prava Republike Srpske – poručio je Dodik koji je i lider SNSD-a.

S tim u vezi, potvrdio je da niko iz SNSD-a neće prisustvovati današnjoj farsi.

– Ta farsa ima za cilj jedno. Da se Republici Srpskoj otme njen izabrani delegat koji je izabran u skladu s Ustavom. Svi delegati koji su izabrani neće se povući i nikakva Centralna izborna komisija im ne može oduzeti mandate koje su dobili u skladu sa Ustavom i zakonom – zaključio je Dodik.

Nakon što je žrijebanje izvršeno PDP je dobio petog delegata u Domu naroda PSBIH.

Podsjećanja radi, Sud BiH je odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije BiH o ispravnosti spornog listića za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Narodna skupština RS-a je prošle godine izabrala svoje delegate u državni Dom naroda, prilikom čega je SNSD-ova koalicija dobila četiri delegata s obzirom na to da NSRS nije htjela priznati listić na kojem je zaokružen PDP, ali ne na način kako je to propisano pravilnikom.

PDP se žalio na tu odluku s obzirom na to da se sa listića vidi jasna namjera zaokruživanja PDP-a. CIK BiH je također potvrdio da je namjera jasna i kazao da je listić PDP-a ispravan. Međutim, SNSD se žalio stoga je odlučivao Sud BiH.

Opozicija je ranije najavila da će nastojati da što prije razriješi trenutni sastav Vijeća ministara BiH ako dobije mandat.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!