Draško Stanivuković: Od najmlađeg odbornika koji je rukama skidao asfalt, do “vatrogasca” koji “izaziva požare”

Vijesti 10. sep 202310:18 0 komentara
N1/Facebook/Screenshot

Draško Stanivuković najmlađi je gradonačelnik Banjaluke. Prethodno je bio najmlađi poslanik u NSRS i najmlađi odbornik Skupštini Grada Banjaluka. Ne prestaje podizati prašinu svojim izjavama i postupcima koje, kao što je to radio dok je bio odbornik, redovno bilježi videozapisima. No, vratimo se unazad i prisjetimo se kako je Stanivuković od mladog momka koji se bavio humanitarnim radom, odbornika koji je rukama skidao propali asfalt u gradu, stigao do mjesta gradonačelnika i "vatrogasca" koji "izaziva požare" svojim potezima. Nema sredine, nekima je "miljenik", a vladajućoj koaliciji, ali i nekim opozicionarima "omraženi lik".

Draško Stanivuković, mladi kadar PDP-a je 2014. godine bio je predsjednik humanitarne organizacije “Budi DRUGačiji”. Dvije godine kasnije, ušao je u Skupštinu Grada Banjaluka. Tokom prve sjednice Skupštine Grada Banje Luke, izjavio je da se odriče plaće odbornika u iznosu od 1000 konvertibilnih maraka mjesečno, te da će ta sredstva dijeliti svakog mjeseca onima kojima je taj novac potreban. Postao je aktivan na mrežama i glavni kritičar vlasti i gradonačelnika Banjaluke. Snimio je veliki broj videa sa različitih lokacija u Banjaluci, a široj javnosti postao je poznat kada je rukama skidao novoizgrađeni asfalt u naseljima koji je nazvao “predizborni asfalt”. Tada je počeo dobijati ogromnu podršku.

Od obećanja da će se baviti budućnošću do povratka u doba Kralja Tvrtka

U gostovanju u “Novom danu” N1 televizije se osvrnuvši se na raspravu u Narodnoj skupštini o izvještaju Vlade Republike Srpske o genocidu u Srebrenici iz 2004. godine rekao je: “U ovoj zemlji zemlji treba prihvatiti da postoje tri istine. Realno je da postoji jedna. Svaki narod vuče vodu na svoj mlin. U posljednjem ratu sam ostao bez strica čije ime ponosno nosim. Spreman sam prihvatiti da drugi narodi imaju svoju istinu. To je prirodno. Nema potrebe da se razuvjeravamo. Istina je da smo u ratu svi nekoga izgubili. Moramo imati srca da se poklonimo žrtvama. Spreman sam da se prvi pokolonim i kažem – izvini.” Dodao je tada kako će se kao budući poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske “baviti budućnošću”.

Protesti Pravda za Davida i hapšenje

Stanivuković je bio jedan od prvih političara koji je zajedno s članovim grupe Pravda za Davida danima protestovao na Trgu Krajine. Zbog togaa je i uhapšen dva puta, a fotografije njegovog prvog hapšenja obišle su svijet.

Uhapšen Draško Stanivuković

Tvrdio je i da su mu policijski službenici prijetili smrću. Također, optuživali su ga i da je krio Davora Dragičevića kada je nestao. Također, sumnjičili su ga i za državni udar, od čega se na kraju odustalo, a sve zbog protesta u novogodišnjoj noći na Trgu Krajine.

Gostujući u Pressingu N1 6.2.2019. godine govorio je kako mu je misija širenje ljubavi i da radi za cijelu BiH i njene građane. U Sarajevu je tada bio rado viđen gost što je dokazivao i videima na kojima mu prilaze građani, grle ga i razgovaraju s njim.

Već 24.11.2020. negirao je genocid kazavši da je to pitanje politizovano. Također, izjavio kako ne priznaje Haški sud. Mnogi su ga tada poredili i sa Dodikom s obzirom da je govoreći o genocidu u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine, govorio i o Jasenovcu iz Drugog svjetskog rata i to formulacije koje Dodik nerijetko koristi.

Poslanik u NSRS i borba rame uz rame sa Jelenom Trivić

U borbi za mjesto poslanika NSRS osvojio je više od 26.000 glasova. Udružio se sa stranačkom kolegicom Jelenom Trivić u analiziranju rada SNSD-ove vlasti zbog čega je na sjednicama često izazivao burne rasprave. Posebno je to od izraćaja došlo tokom korone kada se bavio sumnjivim nabavkama Vlade RS, mobilnom bolnicom i dr. Tokom verbalnog sukoba u NSRS tadašnji ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, udario je Stanivukovića i nazvao ga “majmunom”.

U februaru 2020. na društvenim mrežama procurila je fotografija Draška Stanivukovića kako drži četničku zastavu, što je izazvalo nerazumijevanje u bošnjačkoj i hrvatskoj javnosti u kojoj je Stanivuković uživao podršku.

Facebook

Nedugo zatim, u intervjuu za Face TV, Stanivuković je izjavio da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju politički sud. U intervjuu se govorilo i o crnogorskom jeziku i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi koje je Stanivuković osporio, te je Srbiju nazvao vlastitom zemljom i pritom rekao da je prirodno da je voli.

Stanivuković je priveden 29. augusta 2020. u Nikšiću, u Crnoj Gori, nakon učestvovanju u protuvladinom vjerskom protestu s crnogorskim političarom Vladislavom Dajkovićem. Ubrzo nakon toga pušten je i deportovan iz Crne Gore. Zabranjen mu je ulaz u tu državu na godinu dana.

U maju 2020. godine Stanivuković je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci podnio prijavu protiv tadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika i tadašnjeg ministra untrašnjih poslova, Dragana Lukača, zbog neovlaštenog prisluškivanja. Priložio je audiozapis kao dokaz u kojem je Dodik rekao da prisluškuje opoziciju. Stanivuković je podnio i prijavu protiv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra zdravlja Alena Šeranića, u slučaju nabavke mobilne bolnice tokom pandemije koronavirusa.

Konferencije za novinare držao je sa Jelenom Trivić. Stanivuković, Trivić i Nebojša Vukanović bili su nerazdvojni trio fantastiko “u borbi protiv kromupirane vlasti”.

No, uskoro dolazi do raspada ovgo trija. Stanivuković najavljuje kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke. Iamo je veliku podršku opozicionih stranaka i nakon niza godina SNSD gubi Banjaluku. Stanivuković je pobijedio Igora Radojičića uvjerljivom razlikom u glasovima. Imao je više od 50.000 glasova, dok je njegov protukandidat imao blizu 44.000. Nakon što je postao gradonačelnik uslijedio je raspad sa Trivić i Vukanovićem koji su ga optuživali za saradnju sa SNSD-om i Dodikom.

Stanivuković: Moja adresa nije Jelena Trivić

Funkcija gradonačelnika

Otkako je preuzeo funkciju, gledali smo ga u raznim ulogama. Plesao je sa penzionerima na otvorenju plaže, upravljao je kočijom te predvodio proteste na kojima je dijelio sendviče i radnike Gradske uprave poveo sa sobom.

Kabinet je preselio privremeno i u vatrogasna kola u kojima je sjeo na mjesto vozača. Tada je imao spornu izjavu o prodaji zemljišta “tamo nekim muslimanima” >> Opširnije Ipak, za vjerski praznik muslimana, Bajram, posjetio je Banjalučane i džamiju u kojoj se obilježavao najveći muslimanski praznik.

Organizovao je i proteste ispred UKC RS optuživši SNSD-ovogo direktora Vladu Đajića za pranje para.

Slavio je pobjedu nogometne reprezentacije Srbije: “Ponosni smo na uspjeh naših fudbalera večeras. Idemo dalje do medalje… Banja Luka slavi svoje šampione. Ovako izgleda pobjednička atmosfera na ulicama našeg grada”. Ovi natpisi izazvali su polemiku i mnogi su pitali gradonačelnika kako to da su reprezentativci Srbije “naši” šampioni, s obzirom na to da se Banja Luka nalazi u BiH.

Facebook

No pobjedu Lane Pudar je ponosno podijelo na mrežama i čestitao joj riječima: “Draga Lana, bravo. Banja Luka je ponosna na tvoj uspjeh!”

Stanivuković čestitao Lani Pudar: Banja Luka je ponosna na tvoj uspjeh

Posljednjih dana, pored protesta u Banjaluci, Stanivuković je podigao prašinom izjavama nakon što je u centru Sarajeva postavljen spomenik Kralju Tvrtku. Najavio je kako će “Banjaluka ispraviti nepravdu koje je Sarajevo učinilo”.

“Prisvajanjem srednjovjekovnog srpskog vladara Tvrtka I Кotromanića gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje istorije sa ciljem popunjavanja istorijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-političkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine”, napisao je Stanivuković.

Šokirao je javnost u cijeloj BiH, posebno Banjaluci, kada se popeo na skelu kako bi promijenio naziv škole ” Vuk Karadžić” u “Kosovo i Metohija” govoreći da “ovo nije Albanija”.

Posljednje bitke vodi u vezi naplaćivanja parkinga u Banjaluci.

Očekuje se da Stanivuković neće stati na ovoj funkciji. Ranije se govorilo kako je upravo on trebao biti kandidat za predsjednika RS, no na kraju je odlučeno da to bude Jelena Trivić. Špekulisalo se da je trebao biti kandidovan i za člana Predsjedništva BiH, ali ova informacija nije potvrđena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!