Novi horizonti: Da li će Sarajevo konačno dobiti liniju za Ameriku i Kanadu?

Ekonomija 05. sep 202314:03 2 komentara
N1

Dok se avio prevoznici širom svijeta oporavljaju od posljedica pandemije COVID-19, Bosna i Hercegovina se suočava sa izazovima u zračnom saobraćaju, nakon što su renomirane niskobudžetne aviokompanije poput Wizz Aira i Ryanaira smanjile ili povukle svoje prisustvo na međunarodnim aerodromima u zemlji.

Odluke o zatvaranju baza i ukidanju linija izazvale su zabrinutost među putnicima i ekonomskim analitičarima. Dok se tržište avio saobraćaja polako stabilizuje, kako kod nas tako i u svijetu, postavlja se pitanje kakve nove linije i mogućnosti budućnost donosi za Međunarodni aerodrom Sarajevo i druge aerodrome u zemlji.

Zbog toga se N1 obratio Međunarodnom aerodromu Sarajevo kako bismo dobili više informacija.

Iz Aerodroma navode da je njihov glavni strateški cilj povezivanje glavnog grada Bosne i Hercegovine sa što većim brojem destinacija, posebno u Evropi.

“Vjerujemo da ćemo uskoro javnost moći obradovati sa novim destinacijma, a konkretne efekte u smislu dolaska većeg broja aviokompanija i otvaranja novih destinacija očekujemo kada se objavi Javni poziv za 2024. godinu,” navode iz Aerodroma.

Pored novih linija koje nastoje uspostaviti, također naglašavaju da su uspjeli okončati proširenje putničkog terminala, modernizaciju postojećeg dijela terminala, izgradnju nove zgrade za operativni centar i osoblje, te povećanje broja parking pozicija za avione za 60%.

Moguća povezanost sa Amerikom i Kanadom?

Na pitanje koje smo postavili o mogućnosti uspostavljanja direktnih letova prema SAD-u ili Kanadi zbog brojne dijaspore u tim zemljama, Aerodrom Sarajevo ističe da aktivno radi na unapređenju povezanosti s interkontinentalnim destinacijama, posebno uzimajući u obzir potencijal tih tržišta i dijasporu.

Nedavno su čak vodili pregovore o direktnoj avioliniji između BiH i SAD s kompanijom Eastern Airlines, no nažalost, ti planovi su obustavljeni.

Unsplash

“Trenutno stanje u avioindustriji je jako kompleksno u smislu nedovoljnog kapaciteta aviokompanija (sa aspekta raspoloživih zrakoplova i posada), rasta cijena goriva i slično, što nam dodatno otežava pregovore sa aviokompanijama, te usprkos jako atraktivnim komercijalnim uslovima koje nudi Aerodrom Sarajevo jako je teško postići dogovor za uspostavu novih destinacija, što nas ne obeshrabruje,” navode oni.

Kao dokaz da nisu obeshrabreni, Aerodrom Sarajevo uvodi novu liniju između Skoplja i Sarajeva koju otvara grčka kompanija AEGEAN, članica Star Alliance. Prvi letovi počinju 2. oktobra, tri puta sedmično (ponedjeljak, srijeda i petak) sa polaskom iz Skoplja u 19 sati i dolaskom u Sarajevo u 20:10 sati. Povratni letovi iz Sarajeva će biti u 20:50 časova, stižući u Skoplje sat kasnije.

Skoplje
Pixabay/Skoplje

Nadmašen uspjeh predpandemijske godine

“Pored svih rizika i svjetskih previranja, Međunarodni aerodorm Sarajevo je u 2022. godini nadmašio rezultate predpandemijskog perioda, te nadoknadio gubitke pandemijskog perioda,” navode iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ponosno naglašavajući brojku od 1.377.348 putnika u 2022. godini.

Prema gorenavedenim brojkama, Bosanci i Hercegovci su se pridružili svjetskim putnicima čiji je žar za putovanjima obnovljen nakon haotičnih i stresnih godina obilježenih restrikcijama na kretanje i lockdownima uzrokovanim pandemijom Covida.

Tako na primjer, u prvoj polovini 2022. godine, evropski aerodromi su zabilježili značajno povećanje broja putnika od 250 posto. Čini se da se ni u 2023. stopa oporavka ne usporava. I ova godina obilježena je nevjerovatnim rastom broja putnika.

Pixabay/Aerodrom Charles de Gaulle u Parizu

Ovome svjedoče brojke koje nam je predstavio Sarajevski aerodrom, a koje pokazuju da su nadmašili uspjeh iz predpandemijskog perioda.

Aerodrom glavnog grada je ostvario značajan oporavak u poslovanju, evidentan kroz vraćanje dugovanja radnicima i isplatu jednokratne pomoći u 2022. godini, rezultirajući dobitkom od 18,6 miliona KM.

Također, prema statistici Međunarodnog vijeća aerodroma ACI EUROPE za 2022. godinu, Aerodrom Sarajevo se svrstao u “Top 5” aerodroma u grupi sa do pet miliona putnika, s rastom od 20,4% u odnosu na isti period 2019. godine, što ukazuje na nadmašivanje predpandemijskih performansi, navode iz Međunarodnog aerodrom Sarajevo.

Problemi sa Jordan Aviation

Aerodrom Sarajevo je potpisao ugovor s aviokompanijom Jordan Aviation za prihvat i otpremu redovnih i čarter letova, ali nisu uspjeli finalizirati ugovor za bazu zbog tehničkih i administrativnih prepreka.

Jordan Aviation je počela sa čarter letovima i nastavit će ih iz Ammana za Sarajevo do kraja godine.

Međutim, planovi za povezivanje Sarajeva s više evropskih destinacija i povećanje frekvencija nisu ostvareni zbog tehničkih i administrativnih problema.

Aerodrom intenzivno pregovara s raznim aviokompanijama, uključujući Jordan Aviation, kako bi proširio mrežu destinacija iz i za Sarajevo i pozitivno uticao na promet. Također, navode da imaju podršku Vlade Kantona Sarajevo u subvencioniranju aviokompanija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare