Glavni grad i javna (ne)higijena: “Za prljavštinu i smeće krivo je proljeće”

Vijesti 24. maj 202217:04 0 komentara
N1

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine javne površine pune su smeća, neadekvatno pokošene trave i neuređenog zelenila na šta se žale građani, a što za N1 potvrđuju i u četiri gradske općine.

Uređivanje i održavanje zelenih površina i odvoza smeća na nivou Kantona Sarajevo je u nadležnosti kantonalnih javnih preduzeća Rad i Park. Međutim, lokalne zajednice koje čine četiri gradske općine u okviru svojih javnih preduzeća ili službi preuzele su dio održavanja, upravo iz razloga što, kako su nam i potvrdili u ovim općinama, građani i lokalna vlast imaju pritužbe na njihov rad i efikasnost.

Vezane vijesti

N1 je duž Južne longitudinale i drugih ulica po Sarajevu uvidio da neke površine nisu pokošene dok one koje jesu imaju smeće.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

U Općini Stari Grad Sarajevo prebacili dio poslova na nadležne Službe

Kako su za N1 kazali u Općini Stari Grad Sarajevo više puta su se obraćali KJKP Rad i Park s ciljem skretanja pažnje na poboljšanje i bolji učinak njihovog rada u odvozu smeća i održavanja zelenih površina, te kantonalnoj inspekciji da i ona u cilju svojih ingerencija uradi svoj dio posla, ali su se pritužbe nastavile, kako iz padinskih ali i centralnih dijelova općine.

“Imajući u vidu neefikasnost javnih komunalnih preduzeća, a s ciljem održavanja putnih pojaseva i najfreekventnijih javnih površina, općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić oformio je 2017. godine Odjeljenje za održavanje putnih pojaseva pri Službi za investicije i komunalne poslove. Uposlenici ovog Odjeljenja obavljaju poslove na održavanju cestovnih pojaseva uklanjanjem izraslog šiblja i rastinja, korova, potkresivanjem grana, te poslove kao što su: čišćenje slivnih rešetki, posipanje soli na saobraćajnicama u zimskom periodu, uklanjanje snijega sa nepristupačnih lokacija kako bi se građanima olakšalo kretanje, košenje trave i druge poslove. Ovo Odjeljenje ni u kom slučaju ne treba zamijeniti komunalna preduzeća u obavljanju njihovih zakonom propisanih djelatnosti, već je oformljeno kako bi se poboljšalo stanje u općini i pružili kvalitetniji uslovi građanima”, kazali su za N1 u Općini Stari Grad Sarajevo.

U Općini Centar Sarajevo ističu izdvajanje sredstava iz budžeta

Kada je riječ o Općini Centar Sarajevo u ovoj lokalnoj zajednici navode da se građani također žale na loše stanje sa higijenom javnih površina, kako u odvozu smeća tako i u vidu zelenila. Iz ove općine kažu da u budžetu svake godine osiguravaju sredstva za nabavku novih posuda, izgradnju niša te uklanjanje divljih deponija koja se realiziraju putem granta KJKP Rad te je u ovcu svrhu obezbjeđeno više od 100 hiljada KM za ovu namjenu.

“Općina izdvaja u budžetu 250.000 KM za uređenje manjih javnih površina a koje kandiduju građani putem mjesnih zajednica. Također se obezbjeđuje 70.000 KM za održavanje parka Jezero putem KJKP Park, a što uključuje dvije košnje cijelog parka (cca 60 duluma) godišnje, popravku mobilijara, odvoz smeća i održavanje higijene”, pojasnili su za N1 u Općini Centar Sarajevo.

Novo Sarajevo edukuje stanovništvo

U Općini Novo Sarajevo također kažu da se i njima građani žale na komunalna preduzeća, ali i da građani nose svoj dio odgovornosti svojim nesavjesnim ophođenjem prema prirodi. U budžetu općine, navode iz ove lokalne zajednice, planirana su sredstva kako bi se nabavilo specijalno vozilo za pražnjenje zvonastih i podzemnih  kontenjera.

“Neadekvatnom održavanju javnih površina dodatno doprinosi i ljudski faktor, jer javne površine konstantno i nakon čišćenja vrlo brzo bivaju zaprljane oko posuda za prikupljanje otpada, korpi za sitni otpad, te oko postavljenih zvona koje je Općina nabavila u posljednje četiri godine. S tim u vezi, Općina je prethodnih godina provodila edukacije građana kako kroz projekte, tako i putem promotivnih letaka i medijskih kampanja o adekvatnom odlaganju otpada i zaštiti čovjekove okoline”, ukazali su iz Općine Novo Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo dio poslova prebacila na svoje komunalno preduzeće

Najmnogoljudnija općina Novi Grad Sarajevo je odlučila da nakon što KJKP Park dostavi svoj godišnji plan rada, a resorno ministarstvo ga odobri potom odluči da njihovo lokalno komunalno preduzeće Lokom preuzme dio poslova u održavanju.

“Sve javne zelene površine koje KJKP Park ne uvrsti u svoj godišnji program, odražava Općina putem JP Lokom d.o.o. Sarajevo. To su javne zelene površine u padinskim dijelovima općine kao i sadržaji koji su od posebnog značaja za općinu kao što su Kulturni centar Safet Zajko, Žuč, Park Šume Mojmilo i sl. (..) Općina po hitnom postupku u cilju očuvanja ljudskih života i zdravlja putem JP Lokom svake godine provodi aktivnosti na održavanju javnih zelenih površina kada to zakonski obaveznik ne ispunjava. Primjer su održavanje zelenila uz putne pojaseve saobraćajnice višeg ranga, održavanje rijeke Dobrinje i sl”, istakli su za naš portal u Općini Novi Grad Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo za sve krivi proljeće

Gostujući u emisiji Dan uživo premijer KS Edin Forto je prokomentarisao i pritužbe na račun prljavštine, smeća i neuređenih zelenih površina u ovom kantonu.

“Dešava nam se proljeće. U ovom trenutku traje kosidba. Koliko znam ‘Park’ je stalno na terenu, rade se i subote i nedjelje. Dobijam dojave da negdje nije pokošeno, a onda već sutra dobijem izvještaj da je i to riješeno”, kazao je 19. maja Forto u našem programu.

Forto o zapuštenim sarajevskim površinama: “Dešava nam se proljeće!”

U Vladi Kantona Sarajevo kao način rješavanja problema vide u formiranju komunalne policije koja je u toku, a prilikom parlamentarne procedure pojedini u Skupštini KS su ukazivali da komunalni policajci ne mogu imati ovlaštenja da koriste fizičku silu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!