Građani BiH uskoro bi mogli putovati u Hrvatsku bez ograničenja

Vijesti 28. jun 202119:39 5 komentara

Bosna i Hercegovina bi se narednih dana mogla naći na hrvatskoj zelenoj lisiti, što bi značilo putovanje u Hrvatsku bez ograničenja. Nove mjere trebale bi stupiti na snagu 1. jula. Istovremeno, nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije na delta soj koji je agresivniji i brže se širi, slučajno ili ne, stižu i vijesti o nastavku procesa revakcinacije u Kantonu Sarajevo, koja je, prethodno, bila obustavljena

Građani BiH mogli bi, veoma brzo, da u Hrvatsku putuju bez PCR testa, antigenskog testa, ili potvrde o vakcinaciji, nakon što je ista odluka, prethodno donijeta i za državljane Srbije.

“Danas epidemiološka služba upravo raspravlja o temi prelaska hrvatske granice, što će onda biti prezentirano na sastanku stožera, vjerovatno i Vlade i onda ćemo donijeti odluku kako će se od 1.7. prelaziti granica RH”, kazao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Davor Božinović.

A da bi Hrvatska mogla da da zeleno svjetlo i građanima BiH, predviđa i prvi čovjek HDZ BiH Dragan Čović.

“Pa, ja sam uvjeren da nesklada nekada ima, aloi da će on biti promptno ispravljen. Tako da nećete dugo čekati da svaki žitelj BiH, ako se nastavi ovakav pandemijski trend, nema bilo kakvih ograničenja pri ulasku u Hrvatsku i EU”, kazao je Čović.

Vakcinacija u Kantonu Sarajevo se nastavlja sutra

Istovremeno, dok brojne zemlje relaksiraju epidemiološke mjere, na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u toku su ispitivanja sumnjivih uzoraka na novi delta soj virusa korona, što ne znači i da su ti uzorci i pozitivni.

Dobra vijest je da se revakcinacija građana u Kantonu Sarajevo nastavlja sutra, i to vakcinama Pfizer, dok će od naredne sedmice, građanima biti na raspolaganju i tri hiljade kineske vakcine Sinovac. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, u BiH je stiglo nešto više od 530.000 vakcina, što je nedovoljno za prioritetne kategorije, a posebno za masovnu imunizaciju građana. Stručnjaci, s druge strane, upozoravaju i da još nije poznato koje su vakcine djelotvorne protiv novog soja, niti da li je stečeni imunitet dovoljan za zaštitu.

“Kad kažem dovoljno za zaštitu, onda podrazumijevam da se ne razvijaju teške kliničke slike i da praktično ima malo ili nema nikako smrtnog ishoda, a da će doći do obolijevanja i da može doći do ponovnog obolijevanja, u svakom slučaju, može doći”, kazao je dr Ednan Drljević iz Opšte bolnice “Prim.dr Abdulah Nakaš”.

S druge strane, u Republici Srpskoj tvrde, vakcina ima dovoljno.

“U ovom momentu stvarno imamo dovoljno vakcina da možemo nesmetano provoditi proces vakcinacije. Do sada je po evidenciji Instituta više od 153 hiljade građana u BiH primilo jednu dozu vakcine, a od tog broja, više od polovine je revakcinisano”, kazala je Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Osim nedovoljnog broja vakcina protiv COVID -19, koje su u BiH stigle, uglavnom putem donacija, BiH nema ni jedinstvenu bazu podataka o broju vakcinisanih osoba van države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare