Haški tribunal o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: Priznanje doprinosa MKSJ-a i Mehanizma

Vijesti 24. maj 202419:34 0 komentara
N1

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u četvrtak Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovim povodom oglasili su se i predstavnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, istaknuvši značaj odluka u sudskim procesima pred Haškim tribunalom da bi se zločini iz Srebrenice predstavili kao genocid.

Kao neovisne pravosudne institucije, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizam presuđivali su u brojnim predmetima koji se odnose na genocid u Srebrenici 1995. godine s ciljem utvrđivanja individualne odgovornosti optuženih za relevantne događaje. Sudski zaključci doneseni u tim slučajevima unaprijedili su međunarodno krivično pravo i pomogli uspostaviti nepobitan historijski zapis”, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednice Graciele Gatti Santana, tužitelja Sergea Brammertza i sekretara Abubacarra M. Tambadoua.

Istaknuli su i ulogu ovih sudova u tome da se djela počinjena u Srebrenici predstave kao genocid.

U tom smislu primjećujemo da rezolucija priznaje doprinos koji su dali MKSJ i Mehanizam u borbi protiv nekažnjivosti i osiguravanju odgovornosti za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, kao i njihovu ulogu i ulogu Međunarodnog suda pravde u utvrđivanju da djela počinjena u Srebrenici predstavljaju djela genocida”, naglasili su.

Iako se danas ne vode aktivna suđenja ili žalbeni postupci u slučajevima ključnih zločina, nastavljaju, Mehanizam nastavlja pomagati nacionalnim pravosuđima u ostvarivanju pravde za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi.

Mehanizam također ostaje predan konsolidaciji svog naslijeđa i nasljeđa MKSJ-a i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSJ), prepoznajući njihovu ogromnu vrijednost u borbi protiv fenomena koji izazivaju podjele kao što su poricanje genocida, povijesni revizionizam i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, dodaje se u saopštenju.

Mehanizam je uspostavilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 22. decembra 2010. godine i ima mandat za obavljanje niza bitnih funkcija koje su prethodno obavljali MKSR i MKSJ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!