Helez podnio krivične prijave protiv Dodika, svog zamjenika i pukovnika OS BiH: “Na prijavama radila četiri advokata, jedna je na 16 strana”

Vijesti 18. jan 202411:19 0 komentara

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez podnio je danas krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića.

“To je prijava koja je vezana za proslavu neustavnog i nelegalnog datuma 9. januara. Tu ima nekoliko krivičnih djela među kojima je i udar na ustavno-pravni poredak države BiH. Krivična prijava protiv predsjednika RS Milorada Dodika je sačinjena vrlo ozbiljno, četiri advokata su radila na njoj. Temeljito su je pripremili na 16 stranica, ima 34 priloga i dva CD-a. Prošao je 9. januar, a većina političara i medija napravi galamu, ali ne bude ništa nakon toga. Želio sam ostati dosljedan i napravio sam krivične prijave”, rekao je Helez.

Istakao je kako je njegova obaveza da štiti Ustav i zakon BiH kao i svakog građanina.

“Nema nikakavih nacionalnih tenzija. Isto bih uradio da bilo ko udari na ustavno-pravni poredak BiH. Bilo je da Bošnjak ili Hrvat, potpuno isto bih uradio kao sa Miloradom Dodikom. Pozivam da se okane, što bi naš narod rekao, ćorava posla i obezbjedimo građanima BiH što bolji život, da idemo ka EU i NATO savezu”, rekao je Helez.

Kazao je kako je i većina njegovih kolega mogla podnijeti krivičnu prijavu, ali da ih je vjerovatno bilo strah. Nije htio iznijeti detalje o tome koji advokati su radili na ovim krivičnim prijavama.

Nije htio komentaritati razgovor sa norveškim ambasadorom  niti iznositi detalje,

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!