HNV BiH: Jedan čovjek, jedan glas najbolji koncept, Čović brani uhljebe

Vijesti 25. apr 202211:35 > 11:40 12 komentara
N1

U Sarajevu je održana godišnja konferencija Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine na kojoj se govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Đuro Kesić koji dolazi iz Posavine govorio je o građanskom konceptu: Jedan čovjek, jedan glas.

“Ja na sjevernom dijelu šarafa naše države nemam informacija izvorno o konceptu promjena Izbornog zakona BiH. Sve što možemo i što smo do sada mogli čuti, to je bilo preko televizije od Dragana Čovića do Milorada Dodika, od Izetbegovića.  Tako da smo neinformirani  i mislim kada bi se napravila ozbiljna anketa, da rezultati ne bi bili ovakvi medijski ovakvi kakvi se danas prikazuju u BiH jer ja doživljavam Dodika kao srbijanskog člana predsjedništva, Čovića koji bi da bude hrvatski član i bošnjačkog koji se slabo snalazi u toj funkciji“, objasnio je Kesić.

Izmjene izbornog zakona koje je HDZ BiH-HNS uputio u Dom naroda BiH su za HNV su neprihvatljivi i borba Dragana Čovića nije prava za Hrvate u BiH.

“Čović ima hipoteke iza sebe, Soko, Aluminij, odljev naroda širom planete i da on brani stečene pozicije, uhljebe oko sebe kojih je i puna Posavina i oni jako dobro žive ali njihovo biračko tijelo odlazi”, kaže Kesić.

“Zloupotreba pojma građanin”

Ivo Komšić kaže da treba vjerovati međunarodnoj zajednici da će Općih izbora u BiH biti iako finansije za njihovo održavanje nisu osigurane.

“Kad mi kažemo građanska i morate znate da to nije ona za koju se zalaže Bakir Izetbegović. Zloupotrebljava se pojam građanski i uopće pojam građanin i o tim pojmovima govore laici”, navodi Komšić.

Također, iz HNV BiH kažu da su uz građansku BiH da se moraju osigurati i nacionalna prava ljudima te su upozorili da se zloupotrebljava zaštita vitalnog nacionalnog interesa što je, kako objašnjavaju, nedopustivo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare