HNV BiH upozorilo međunarodnu zajednicu: Na djelu otvorena antizapadna kampanja

Vijesti 04. nov 202219:45 2 komentara
Hrvatsko narodno vijeće BiH

Hrvatsko narodno vijeće BiH u čijem sastavu djeluju dr. Ivo Komšić, fra Ivo Marković, Stipe Prlić i drugi uputio je izjavu za javnost kojom upozoravaju na kontinuirane pokušaje destabilizacije međunacionalnih odnosa u BiH.

U izjavi ističu i kako su zabrinuti jer ovaj trend prati i jednostrana diplomatska praksa prema kojoj se unutarnja situacija u zemlji tumači izvan konsenzusa među relevantnim sudionicima političkog života i civilnog društva.

“Bosni i Hercegovini je mjesto u Europskoj uniji i NATO savezu, međutim u posljednje vrijeme sve su glasniji oni koji zagovaraju okretanje leđa našim prijateljima i saveznicima. Krajnje je vrijeme da se i domaći i međunarodni čimbenici zapitaju kuda Bosnu i Hercegovinu vode svakodnevne jednostrane diplomatsk i politički obojane aktivnosti usmjerene protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta i naših saveznika i prijatelja na Zapadu”, stoji u izjavi Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Uputili su i poziv Vijeću za implementaciju mira u BiH.

“Pozivamo međunarodnu zajednicu, posebno članice Vijeća za provedbu mira u BiH, da detaljno razmotre sve elemente koji u ovom trenutku predstavljaju ozbiljnu prijetnju po mir i stabilnost zemlje, de ta posebnu pažnju poisvete rastućoj antizapadnoj kampanji i njezinim arhitektima u političkom i javnom prostoru Bosne i Hercegovine”, naveli su.

Hrvatsko narodno vijeće BiH je organizacija formirana 1994. godine u Sarajevu. Na svojim stranicama navode da se HNV od svoga nastanka do danas zalaže za prijateljske odnose BiH i Hrvatske i očekuje od Hrvatske pomoć, ne samo Hrvatima, nego državi BiH na njenom putu ka Evropi. Dosadašnji predsjednici HNV BiH bili su prof. dr. Ivo Komšić, fra Luka Markešić, emeritus prof. dr. Marinko Pejić i dr. sc. Marijo Pejić, a trenutno je na čelu HNV BiH Stipe Prlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare