I slovenački mediji pišu o Neumu: “Nezapamćena sezona, neka zahvale Hrvatima”

Vijesti 09. jul 202319:02 5 komentara
Goran Jaku / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je prošle godine otvoren Pelješki most, u bosanskohercegovačkom gradu Neumu strahovali su da će zbog nove akvizicije ostati bez turista i prihoda. Ali dogodilo se suprotno - dolazi ljetna sezona kakva se ne sjećaju - piše N1 Slovenija.

Krajem jula prošle godine svečano je otvoren Pelješki most koji je povezao krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

Dok su Hrvati bili puni ponosa i radosti zbog ovog značajnog događaja, osjećaji stanovnika Neuma, bili su potpuno drugačiji. Zbog novog mosta putnici više ne moraju prolaziti kroz Neum, gdje su ekonomski, posebno mali biznisi i lokali, uvelike ovisni o tranzitnom saobraćaju.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Jedan od ugostitelja tada je za hrvatski N1 komentirao da bi otvaranje mosta značilo kraj njegovog poslovanja. “Znate, uvijek je tako sa mjestima koja su ‘na kraju’. Nećemo imati posla, ovo je kraj života u Neumu”, rekao je.

Godinu dana kasnije, priča je potpuno suprotna očekivanjima, piše N1 Slovenija.

Za odmor u Neumu zaista vlada veliko interesovanje. Više od 80 posto smještajnih kapaciteta je već zauzeto. Narednih dana, kada će zaista početi prava ljetna sezona, očekuju da neće biti dovoljno mjesta za sve turiste.

Načelnik općine Neuma Dragan Jurković najavio je da se očekuje da će ovogodišnja sezona premašiti rekord iz 2019. godine.

Prema njegovim riječima, osim domaćih gostiju iz Bosne i Hercegovine (BiH), najviše turista dolazi iz Poljske, Češke, Francuske, Njemačke, Belgije i Austrije. Ono što je zanimljivo, kaže gradonačelnik, je porast gostiju iz susjedne Hrvatske.

Razlog zašto je Neum pun nije baš iznenađujući

Dio jadranske obale u BiH goste privlači znatno nižim cijenama. Smještaj u Neumu je i do 25 posto jeftiniji nego u Slanima, nekoliko kilometara udaljenom s druge strane granice. Visoke cijene odvratile su mnoge turiste od posjeta hrvatskom moru .

Tragedija na Jadranu: Otac i dva maloljetna sina se utopili u moru

S druge strane, plaže u Neumu su pretrpane. Gradonačelnik kaže da je to dugoročan problem koji lokalna zajednica ne može riješiti sama. Proširenje plaže je u nadležnosti Federalnog ministarstva prometa i Ministarstva vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Nadam se da će do kraja ove godine biti urađena studija u kojoj će svi nadležni pronaći pravi model za proširenje plažnih kapaciteta. S obzirom na broj gostiju u Neumu, sadašnji nisu dovoljni. Ovom projektu moramo pristupiti planski i što prije krenuti u njegovu realizaciju“, rekao je načelnik Općine Neum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare