Josip Brkić: Ne treba sada govoriti o NATO-u, imamo dobru saradnju

Vijesti 13. jul 202211:23 0 komentara
N1

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa predsjedavajućim OEBS-a i ministrom vanjskih poslova Republike Poljske Zbigniewom Rauom.

Brkić je rekao kako se sa Rauom razgovaralo o važnosti nastavka multilateralne saradnje s obzirom na bezbjednosne izazove u Evropi.

“BiH doprinosi i ističe značaj terenakih misija OSCE-a. Tokom godina, OSCE je pomagao i BiH i dalje pomaže. U kotekstu izmjene izbornog zakona, nemjerljiva je misija OSCE-a. Pomažu BIH da dođemo do rješenja za koje se nadamo da će nakon izbora biti ojačano i da ćemo imati izborno zakonodavstvo uskoro”, kaže Brkić.

Rau dodaje da mu je drago što je BiH posvećena evroatanskim integracijama, te da će i time danas razgovarati i sa članovima kolegijuma ova doma državnog parlamenta, kao i civilnim sektorom.

“Moramo spriječiti trenutne podjele u javnom diskursu u BiH. Da vidimo kako poboljšati funkcionalnost države BiH. U interesu je da izbjegnemo eskalacije i da vaša zemlja ostane sigurna država u budućnosti”, ističe Rau

Sagovrnici su dodali da međunarodna zajednica smatra kako BiH nema alternativu i važno je pređe na potrebne reforme i zanemari podjele. Rau kaže kako Poljska i kroz svoju vojnu misiju podržava BIH, ali ne otkriva da li će kao i Njemačka slati dodatni broj vojnika u BiH.

“Poljska je aktivna u tom pogledu, potrebno je intenzivirati naše kontakte i saradnju”, dodaje Rau

Unutar BiH nema koncenzus o članstvo u NATO alijansu, ali postoji koncenzus o saradnji.

“Integriramo naš sistem u okviru NATO-a, kroz trgovinu, vladavinu prava. Tako da je saradnja ocjenjena kao visoka. Kada budemo spremni u BiH da razgovaramo o pristupu ovom savezu, to ćemo uraditi. Ne trebamo razmatrati to u ovom trenutku, ali sigurno da je narušen bezbjednosni prostor nakon agresije Rusije na Ukrajinu”, rekao je Brkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!