Jupić: Sigurni smo da će se proces iz KS preliti u ZDK, trudimo se usporiti ga

Vijesti 11. mar 202110:10 > 10:36
N1

Na području Zeničko-dobojskog kantona trenuto je 320 osoba zaraženo koronavirusom što, prema riječima ministra zdravstva ZDK Adnana Jupića, nije veliki broj, ali je problem njihovo zdravstveno stranje. Naime, veliki broj pacijenata razviju tešku kliničku sliku, zahtijevaju hospitalizaciju te kiseoničku ili respiratornu podršku, što ranije nije bio slučaj.

“Naše aktivnosti su usmjerene na to da smanjimo broj, da zaštitimo zdravstvene radnike koji liječe ove pacijente i da smanjujemo brzinu priliva pacijenata u Kantonalnu bolnicu. Mi smo, poštujući naredbu Kriznog štaba FBiH, odredili 30 posto kapaciteta za zbrinjavanje Covid pacijenata. Stanje nije dramatično, ali kako su rekli ‘ne liječi krevet već ljekar’. U ZDK imamo 15 anesteziologa na 400.000 stanovnika. U Njemačkoj je 31 na 100.000, mislim da KS i TK imaju 12 na 100.000, a mi četiri. Trećina ljekara je uvijek odsutan s obzirom na pojavu Covida. Problem nam je nesdostatak visokospecijaliziranih zdrvatsvenih radnika, a manje smještajni kapaciteti”, rekao je Jupić u Novom danu.

Istakao je kako, bez obzira na situaciju, čine sve da osiguraju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svojim pacijentima te da su do sada uspijevali. Dodao je kako su dobili informaciju da će KCUS moći primiti njihovih 20-ak pacijenata koji su na respiratornoj podršci.

“Mislimo da stanovnici ZDK imaju pravo da se liječe na KCUS-u kao jedan od osnivača”, rekao je Jupić.

Kao i ostale bolnice u BiH i Kantonalna bolnica u Zenici se bori s nabavkom kiseonika s obzirom da je njegova potrošnja posljendjih godinu dana enormno porasla, no ulažu sve napore da bi i taj problem rješili.

Istakao je kako smatra da je ZDK, s obzirom na sve složenosti naše države, nedostatak ministarstva zdravstva na nivou države i samu složenu situaciju, ZDK dobro odgovrio na dosadašnje izazove. Ipak, ističe da je bilo niza propusta u državi kada je riječ o nabavkama vakcina.

“Kada se ovo smiri, a smirit će se, svi ćemo imati priliku da položimo rezultate narodu šta smo uradili. Mislim da je bio niz prpopusta za koji će neko morati odgovarati. Veliki je pritisak i pacijenata i zdravstvenih radnika i medija da se ukaže tim ljudiam da se probude i končano počnu raditi. Primjer je Velika Britanija gdje su porodice 2.000 preminulih tužile Borisa Johnsona jer vakcinacija nije krenula na vrijeme. Ovo nije momenat da se istraži ko je kriv već treba uključiti kapacitet da se nabavi vakcina a poslije istražiti i da odgovaraju svi koji su napravili propuste”, rekao je Jupić.

U Općoj bolnici Tešanj i Kantonalnoj bolnici Zenica vakcine su stigle, a danas ide distribucija i prema domovima zdravlja. ZDK j dobio 750 doza vakcina za imunizaciju zdrasvtvenih radnika. Do sada ih se prijavilo 2.100 od 3.6000. Jupić je istakao kako se nada da će taj broj biti veći.

“Vakcinacija je jedini put zaustavljanja ovog procesa. Sretan sam i veliki je psihološki momenat da su zdravstevni radnici vakcinisani, to je svjetlo na kraju tunela”, kazao je.

Naglasio je kako proces vakciancije ide sporo i dugo će trajti, ali da svaku vakcinu treba prihvatiti, distribuirati i dati, jer je svaka dobra. Dodao je kako ZDK neće odbiti niti jendu vakcinu.

Govoreći o mjerama, Jupić je rekao kako ne poduzimaju restriktivnije mjere već dosljednije provode postojeće u čemu imaju veliku pomoć inspekcije i policije.

“Zadatak nam je da onaj dio nesavjesnih i neodgovornih ljudi privolimo da poštuju mjere. Zadovljan sam ponašanjem stanovništva u ZDK. Ali, ukoliko se mjere pokažu nedostatnim, nećemo se libiti da ih pooštrimo istog momenta“, kazao je.

S obzirom da ZDK granički s Kantonom Sarajevom u kojem je situacija s brojem zaraženih drastično pogoršana, kazao je kako su “sigurni da će se proces preliti i u ZDK”.

“Trudimo se da usporimo taj proces i dat ćemo sve od sebe kao u proteklom periodu”, poručio je Jupić.