Katica o sigurnosti bh. društva: Najbolje bi bilo da se bavimo prevencijom, a najmanje onim što je policija u rekordnom roku riješila

Vijesti 26. aug 202409:53 0 komentara

Stanje u društvu sa psihološkog, ali i sigurnosnog aspekta bila je tema Novog dana na N1. O tome su govorili Zvjezdana Savić - psihologinja i psihoterapeutkinja i Admir Katica - ministar unutrašnjih poslova KS.

Govoreći o trenutnom stanju u društvu, psihologinja Savić je istaknula da vjerovatno postoje posljedice od ranije, a to je da se nije radilo sa traumatskim događajima sistematski, nego u nekom momentu u i nekom obliku.

Kriza i od korone

“Onda ima i puno drugih stvari. Tu su i uvjerenja o sebi. Zatim, imali smo razne krize, korona kad je bila, zavisi i kako se neko s tim nosio. Generacije koje su rođene poslije rata, mogu da pokupe nešto od prije. ‘Otkud meni panični napadi’, pita me djevojka, ‘ja nisam rođena u ratu’, ali ona je slušala roditelje i nešto pokupila”, kaže Savić.

Katica je istaknuo da “iza svakog od nas postoji bio-psihološki zapis, nešto što smo prošli i iskusili i sve to dolazi na naplatu.

“Najbolje bi bilo da se bavimo prevencijom, a najmanje onim što je policija u rekordnom roku riješila. Da bi se preventivno borili protiv ovakvih pojava, moramo da ojačamo naše institucije. U školama psiholozi, u centru za socijalni rad psiholozi i u policiji psiholozi”, naglašava Katica.

I policija na meti nasilnika

Napominje da nije lako ni policiji, te da oni redovno patroliraju određenim naseljima, te prikupljaju određene informacije.

“Postoji mnogo slučajeva gdje su policajci spasili živote zato što su djelovali. Velika većina što se dešava, nije poznata javnosti. Mnogo drame ima u policijskom poslu, svaku večer naši policajci prolaze kroz razne nasilne oblike ljudi, sve to uspješno preveniraju”, rekao je Katica, dodajući da nažalost, dese se neke stvari, i uvijek će se dešavati, a poznato je i da krivično pravo počiva na krvnim deliktima.

“Mi ćemo se boriti koliko možemo i onaj ko je počinio ovakvo krivično djelo da je iza rešetaka”, poručio je ministar MUP-a KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!