Ko će sljedeći na “crnu listu”: “Sve više će ih biti, a biće i puno panike i neslaganja…”

Vijesti 08. maj 202421:08 0 komentara

Govoreći u emisiji Pressing ekonomska ekspertica Svetlana Cenić govorila je o firmama i pojedincima koji su se našli na američkoj crnoj listi, te problemima koje je to donijelo, kao što su isplate plata.

Smatra kako se radi o ozbiljnom problemu.

“Integral je skinut s liste, i kao što sam rekla prošli put Slobodan Stanković je upao na tu listu iako su znali da je bolestan, jer je neko drugi strgovao da ne bude na toj listi. Sve je to jasno”, kazala je Cenić, referišući se na vlasnika firme Integral koji je preminuo prošle godine.

A šta je s firmama u vlasništvu Dodika?

“On se smijao. Javno su se ismijavali time na društvenim mrežama, govorili – šta mi mogu, šta mi smiju, itd. Pa sad nek oni vide kako će. Evo kćerka je, barem kako portali javljaju, preregistrovala imovinu na supruga ali pitanje je kad će suprugu biti rečeno: vi surađujete s osobama s crne liste pa da vidimo dokle ćete”, kaže Cenić.

Podsjetila je na svoje ranije izjave, kada je upozoravala koliko su važne sankcije i šta sa sobom nose.

“Rekla sam vidjeće šta znače finansijski tokovi. Svi su graknuli na to, neće biti u Swiftu, kao da je Swift firma – doo i ima direktora. To je mreža od preko dvije hiljade banaka, njih kontrolišu centralne banke i odluke donose vlade tih zemalja”, pojasnila je.

Amerikanci najavljuju da će biti još imena na crnoj listi, ko je ozbiljan kandidat za “osvježenje” crne liste?

“Pa kao ozbiljni kandidati biće sve više okruženje oko Dodika, sve više će ih biti, i biće sve više panike i neslaganja. Simuliranje sloge i kao ‘vidi nas kako se volimo’, nije to baš tako”, smatra Cenić.

Vjeruje da je ishitren zakon koji omogućava isplatu plata u gotovini u Republici Srpskoj, kojim se zaobilaze američke sankcije.

“Jedva čekam da vidim kako će i dokle će. Isplatu plata i doprinosa reguliše više zakona”, upozorila je.

Na konstataciju da se funkcioneru u Federaciji BiH možda više plaše toga da se pojave na “Sky” aplikaciji nego na američkoj crnoj list, Cenić ističe da će “toga biti još”.

“Ne može se tako gaziti po državi i šetati i raditi šta kome padne na pamet”, naglašava i dodaje:

“Isplivaće još toga mnogo i mislim da Avdo Avdić koji se time bavi godinama ima više materijala nego što prikazuje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!