Lagumdžija otkrio zašto je podržao Guterresa protiv Izraela

Vijesti 13. okt 202413:29 0 komentara
Zlatko Lagumdžija (N1)

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Zlatko Lagumdžija, dao je izjavu za N1 u kojoj je izrazio snažnu podršku Generalnom sekretaru UN-a Antonio Guterresu i istaknuo važnost njegovih napora.

“Ovo pismo je iskazivanje podrške Generalnom sekretaru UN-a za njegova nastojanja da se zaustavi ubijanje nevinih ljudi u Gazi, spriječi širenje rata u regionu i otvori proces uspostavljanja trajnog mira i sigurnosti na temelju rješenja dvije države – Palestine i Izraela”, rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da je proglašavanje Generalnog sekretara “personom non grata” zbog njegovog zalaganja za poštivanje međunarodnog prava i posvećenosti miru i sigurnosti – neprihvatljivo i podriva osnovne principe UN-a kao stuba multilateralnog sistema i ravnopravnosti članica.

U izjavi za N1 ambasador je također podsjetio na neupitnu i snažnu podršku koju Guterres pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i na njegovu posvećenost našem euroatlantskom putu.

“Guterresova podrška Bosni i Hercegovini te implementacija Rezolucije o genocidu u Srebrenici dodatno potvrđuju njegovu privrženost osnovnim načelima međunarodnog prava”, naglasio je Lagumdžija.

Ovo pismo dolazi u trenutku kada međunarodna zajednica nastoji osigurati mir u konfliktnoj regiji, uz sve veći pritisak na diplomate da podrže napore za očuvanje sigurnosti i sprječavanje daljnje destabilizacije.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!