Lagumdžija za N1: Stav BiH o Palestini dosljedan, podržavamo poštivanje međunarodnog prava

Vijesti 19. sep 202416:14 0 komentara
N1/ Arhiv

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija u izjavi za N1 istaknuo je da stav BiH o Palestini odražava dosljednost od početka te da BiH podržava poštivanje međunarodnog prava.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je jučer rezoluciju kojom se od Izraela traži da okonča svoje nezakonito prisustvo na okupiranim palestinskim teritorijama unutar 12 mjeseci. Rezolucija, koju je predložila Palestina, dobila je široku podršku 124 zemlje članice, dok su 14 zemalja glasale protiv, a 43 bile suzdržane.

Bosna i Hercegovina je, uz Sloveniju i Crnu Goru, bila među zemljama regije koje su glasale za rezoluciju, potvrđujući svoj dosljedan stav u vezi s poštivanjem međunarodnog prava i principijelnu politiku prema Palestini.

Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH pri UN-u izrazio je zadovoljstvo ishodom glasanja, ističući da je stav BiH bio jasan i konstantan od početka.

“Naš stav prema Palestini i Gazi bio je principijelan, precizan i konstantan još od oktobra prošle godine, kada smo počeli glasati o ovim pitanjima. Tokom ova četiri izjašnjavanja, od oktobra 2023., Bosna i Hercegovina je ostala dosljedna, kao i Slovenija, kao jedine dvije zemlje iz Jugoistočne Evrope koje su podržale sve četiri navedene rezolucije”, kazao je Lagumdžija.

Također je istaknuo da su brojne zemlje mijenjale svoje pozicije, dok su evropske zemlje ostale podijeljene, što je bilo vidljivo i prilikom ovog glasanja.

“Prirodno je da su iz ‘stare Evrope’ konstante u podršci bile Španija, Irska i Belgija, dok se brojne druge zemlje, kako unutar tako i izvan šengenskih granica, i dalje suočavaju s podijeljenim stavovima”, dodao je.

Lagumdžija je napomenuo da je Misija Bosne i Hercegovine u UN-u imala aktivnu ulogu u posljednjih deset dana, od kada je zasjedanje zakazano i rezolucija predstavljena, što je prirodno s obzirom na iskustva BiH u proteklih tridesetak godina.

Glasanje u UN-u

Izjašnjavanjem Generalne skupštine UN-a potvrđeno je da međunarodna zajednica prepoznaje važnost rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba kroz poštivanje međunarodnog prava i suvereniteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!