Mađarski investitor potvrdio sklapanje tajnog ugovora s Elektroprivredom RS

Vijesti 18. aug 202218:19 2 komentara
N1

Mađarska kompanija "Lugos Renewables" (LREN) bit će većinski vlasnik solarne elektrane vrijedne više od 50 miliona evra, koja bi trebalo da se gradi u okolini Trebinja.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u pisanom odgovoru potvrdio Ištvan Halaš, generalni direktor kompanije.

Halaš je za RSE rekao i da je kompanija s Elektroprivredom Republike Srpske potpisala sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora.

Na činjenicu da su detalji ugovora tajni, više puta je upozorio Transparency International u BiH.

Prema dokumentima u koje je RSE imao uvid, Mađari će biti vlasnici 70 posto udjela u preduzeću “Solarna elektrana Trebinje 1”, kao i koncesije, koja je prvobitno dodijeljena “Elektroprivredi RS-a” (ERS), jednom od tri javna preduzeća za distribuciju električne energije u BiH i osnivaču elektrane.

Vrijednost udjela koji je u vlasništvu Mađara iznosi nešto više od pet miliona KM (oko 2,5 miliona evra).

U organizaciji Transparency International (TI) BiH kažu da im ERS nije željela dostaviti ugovor kojim je mađarski investitor došao do koncesije za elektranu, te da je LREN bez javnog nadmetanja došao do nje.

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska najavljivale su da će solarna elektrana u Zupcima kod Trebinja biti najveća u regiji, a radovi su trebali početi u proljeće ove godine.

Početak radova čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH, koje mora da odobri preuzimanje većinskog udjela. Iz ovog tijela – koje štiti i promoviše tržišnu konkurenciju u državi – za RSE je rečeno da je predmet još u proceduri.

Prema Zakonu o konkurenciji BiH, firme koje se spajaju, odnosno ako jedna ostvaruje većinsko vlasništvo nad drugom, dužne su da to prijave Konkurencijskom vijeću BiH.

Šta kažu u mađarskoj kompaniji?

Iz kompanije pojašnjavaju da je solarna elektrana započela kao projekat ERS-a, nakon čega je ERS njih kontaktirao, te su “otpočeli pregovori o dugoročnoj saradnji”.

“Mi smo se u aprilu 2021. pridružili projektu kao tim stručnjaka, čije je cilj bio izgradnja elektrane po najvišim standardima. Kasnije smo redizajnirali projekat, te poslali pismo namjere koje je zajednički potpisano 21. juna 2021”, ističu iz LREN-a.

Tvrde da novi koncept projekta znači i jednu od najvećih solarnih elektrana na Balkanu, koji će proizvoditi zelenu, karbon-neutralnu i održivu energiju.

“Tokom razvoja projekta, detalji kupoprodajnog ugovora su dogovoreni, te je potpisan ugovor za kupovinu udjela. Rezultat toga da su Lugos i ERS zajednički vlasnici kompanije ‘Trebinje 1 d.o.o’, od čega Lugosu pripada 70 posto a ERS-u 30 posto”, rečeno je iz kompanije.

Dodaju da je odobravanje ugovora i dalje u proceduri pred Konkurencijskim vijećem, te da to “traje duže nego što je bilo ko očekivao”, ali da nakon odobrenja, slijedi registracija nove strukture vlasništva u Sudu.

“U zavisnosti od procesa odobrenja, planiramo da počnemo sa izgradnjom u drugom kvartalu 2023. a kompletiranje se očekuje krajem 2024. godine”, procjenjuju iz LREN-a.

Navode da u skladu sa već postojećim sporazumima, postoji validan ugovor o otkupu električne energije između elektrane i elektrodistributera, ERS.

“Ovo obezbjeđuje dugoročno, održivo i korisno napajanje strujom za tržište Republike Srpske”, ocjenjuju u mađarskoj kompaniji.

Podsjećaju da je sporazum o tajnosti, što se tiče određenih detalja ugovora, njegov dio, te da su ga obje ugovorne strane prihvatile.

Na zvaničnoj web stranici kompanije, navodi se da je LUGOS Renewables Kft. (LREN) osnovana 2012. godine sa sjedištem u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

Ističe se da se radi o investicionoj kompaniji koja djeluje u više od pet zemalja (ne navode kojih), specijalizovanoj za razvoj projekata, s projektnim pravima i upravljanjem solarnim parkovima.

U opisu se ističe i da su vlasnici solarnog parka kapaciteta više od 50 megawat pika (MWp – mjera solarne energije u fotonaponskoj industriji za opisivanje nazivne snage jedinice), te uspješnog razvoja solarnog parka ukupnog kapaciteta preko 2500 MW u Mađarskoj i inostranstvu.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad