Nikola Selaković: Želimo mir, stabilnost i saradnju

Vijesti 17. mar 202111:42 > 11:49 3 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković kazao je kako današnji sastanak s ministricom Biserom Turković pokazuje koliko su značajni dobrosusjedski odnosi između Srbije i BiH te je naglasio kako je za Republiku Srbiju "izuzetno važna stabilnost BiH".

“Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, njeno ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i znajući da je to često tema sarajevskih političkih foruma i van Sarajeva u regiji, Evropi i svijetu, zna biti kompleksno i komplikovano ustrojstvo. Hoću da kažem da smo mi ti koji smo zainteresovani za stabilnost i mir u regionu i poštovat ćemo svaki dogovor koji bude postojao između oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Selaković.

Istakao je kako su jednako voljni da razvijaju saradnju s FBiH kao i s bh. entitetom RS, ali i sa nivoom BiH.

“Ovaj moj dolazak u Sarajevo je potvrda za intenziviranjem našeg političkog dijaloga. Sada se vodi na nivou ministara vanjskih poslova, ali moguće je nastaviti na nivou Vlade Srbije i Vijeća ministara kroz zajedničke sjednice, bilateralne političke konsultacije koje se nisu održavale od 2019. Naši odnosi se odvijaju i na formatima koji nisu samo bilateralni, na trilateralnom s Turskom koji se dobro odvija. Od zajedničkog interesa za Srbiju i BiH je da od maja ove godine počne u punom kapacitetu funkcionanisanje našeg zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu”, kazao je Selaković.

Rekao je kako je saradnja Srbije i BiH naročito plodna na polju ekonomije te da su dvije zemlje veliki vanjskotrgovinski partneri što govori i podatak da je trgovinska razmjena tokom Covid godine iznosila milijardu i 740 miliona eura.

“Zabilježen je pad izvoza za 12 posto, ali se održao na nivou. Ta saradnja se ogleda i kroz investicije, Srbija je na trećem mjestu država koje su investirale u BiH. Drago mi je da smo i jedni i drugi zajedno ušli u Covax program, platili i nismo dobili ništa – to je odlična prilika da stanemo zajedno uprkos svim razlikama u nekim pitanjima i kažemo Briselu ‘mi smo zemlje koje smo na evropskom putu, koji je trnovit, zahtijeva mnogo promjene, ali i u našim kao u vašim zemljama žive ljudi. Je li to prilika da pokažemo da možemo biti jedinstveni – jeste, je li prilika da skratimo granične procedure, da redovi kamiona budu kraći i izvoz naših proizvoda košta značajno manje – jeste. I izgradnja zajedničkog autoputa je primjer volje za dobrom saradnjom”, naglasio je.

Poručio je kako je ekonomska spona ta koja treba da nas ujedini i učini odnose čvršćim. Također, kazao je kako je saradnja tokom pandemije pokazala kako jedni drugima možemo pomagati kada je pomoć nužna.

Kazao je kako su razgovarali smo o mnogim pitanjima, o sudskim procesima, pitanju zajedničkog ulaganja u izgradnju HE na Drini, te da su spomenuli u predmete koji su izazvali ozbiljno nezadovoljstvo u srpskoj i bošnjačkoj javnosti.

“Bilo bi dobro, mada znam da je nemoguće, kada su ovakve stvari u pitanju, da pokušamo da ih ne politizujemo. Kada je riječ o zajedničkim ulaganjima, to je nešto što svima treba da donese energije, novca, zaštitu životne sredine… Možemo uspostaviti praksu češćeg viđanja da naše radne grupe po pitanju državne granice, nestalih lica, sukcesije i svih pitanja koje imamo rade, te uspostaviti i nove radne grupe za pitanja za koje nemamo”, zaključio je Selaković.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare