MUP KS potpisao ugovor o nabavci helikoptera: “Nikada više građani neće ovisiti o volji drugih”

Vijesti 04. jun 202416:07 1 komentar
Fena

U bazi Sektora za policijsku podršku MUP-a Kanotna Sarajevo danas je u prisustvu predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, predstavnika kantonalnog i federalnog nivoa vlasti i drugih zvanica upriličena svečanost na kojoj je potpisan Ugovor o nabavci helikoptera američkog proiozvođača Bell 412, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Ugovor su potpisali ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i Vedran Ključanin, direktor firme “Shot” iz Zenice, koja je posrednik.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica nakon poptisivanja ugovora kazao je “da će ovaj dan ostati zapamćen u historiji, kao dan kada je MUP KS zaključio nabavku prvog helikoptetra za građane Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH”.

“S pravom mogu reći da je ovo historijski trenutak ne samo za MUP KS nego i za cijeli Kanton jer danas učvršćujemo temelje za izgradnju moderne, jake, najopremljenije policije u državi. Naša vizija, kojoj smo svakim danom sve bliže, je da policija KS bude opremljena novim helikopterom, specijalnim oklopnim vozilima, vodenim topovima, body kamerama, adekvatnim naoružanjem i novim uniformama”, kazao je Katica.

Naveo je da su na putu do zaključenja ugovora nailazili na brojne prepreke koje su strpljivo prevazilazili

“Ovaj helikopter željeli smo nabaviti prvenstveno zbog naših građana, ali i cijele BiH. Nikada više građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitini medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju od poplava, odrona, požara, zemljotresa ili u bilo kakvoj nepredviđenoj situaciji. Naša helikopterska jedinica će građanima prva priteći u pomoć”, kazao je Katica.

Dodao je da je MUP KS već formirao i prvu helikoptersku jedinicu, koju čine kandidati koji su zadovoljili stroge uslove i kriterije javnog konkursa, te da su članovi te jedinice već zasnovali radni odnos u MUP-u KS i da je u toku izbor akademije na kojoj će se vršiti njihova obuka i školovanje.

Na prigodnoj svačanosti su još govorili predsjedvajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, premijer Kantona Sarajevo Nihad UK, predsjedvajaući Skupštine KS Elvedin Okerić, predstavnica Ambasade SAD u BiH, policijski komesar MUP-a KS Fatmir Hajdarević, te direkor firme “Shot” Vedran Ključanin.

Projekat nabavke helikoptera procijenjen je na na 30,3 miliona KM bez PDV-a i uvršten je u program javnih investicija za period od 2023. – 2025. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare