N1 u Trošnjiku kod Fojnice, civilna zaštita se probila do Gojevića: “Voda je nosila sve pred sobom”

Vijesti 04. okt 202414:03 0 komentara
N1/ F.Z.

Stanje u selima kod Fojnice povoljnija je nakon katastrofalnih poplava i klizišta koja su zahvatila ovo područje. Rijeke su se vratila u korita, ali štete se ogromne. Putevi su i dalje neprohodni, ali teška mašinerija se probija kako bi spojila odsječene Gojevića i Dusine s ostatkom općine. Civilna zaštita je, kako nam je potvrđeno, stigla do Gojevića.

Ekipa N1 probijala se od Fojnice do sela Trošnjik koje je udaljeno na oko dva kilomtera od Bakovića, a iza njih slijede Gojevići. Prolaz dalje od Trošnjika nije dozvoljen nikome osvim službama za spašavanje, civilnoj zaštiti i teškoj mašireniji. Električne energije još uvijek nema jer je glavni stub oštećen.

Mještanin nam je ispričao kako se sve odvilo. On se s komšijom rano jutros uspio preko šume probiti do Gojevića i drugih sela.

“Jutros oko sedam sati vozio sam ženu na posao i kada sam došao do ceste vidio sam da su poplave zahvatile ovo područje i onda sam čuo od drugih mještana da je Gojevićima, Bakovićima i Dusni usve zahvaćeno. S prijateljem sam preko šume prošao do tamo, voda je nosila sve pred sobom. U Bakovićima je bila radna mašina koja je pokušavala da očisti most prema zavodu Bakovići kako bi evakuisali štićenike.  U Gojevićima se  Gvožđanka izlila i most je zatrpan. Puno balvana, bujičnog nasipa. Sve je bilo polavljeno do same škole”, rekao je mještanin za N1.

Naveo je kako je načelnik jutros u pola osam bio sa civilnom zaštitom na terenu i tražio mašine koje mogu angažovati za čišćenje i uspostavljanje putne komunikacije.

Podsjetimo, na području općine Fojnica proglašeno je stanje nesreće, a prema još nepotvrđenim informacijama ima i stradalih.

Krizni štab Civilne zaštite Općine Fojnica: Proglašeno stanje nesreće, ima poginulih (VIDEO)

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!