Nakon tragedije u Srbiji pojačano prisustvo policije u školama u BiH

Vijesti 03. maj 202315:52
Nova.rs

Nakon napada u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu gdje je ubijeno osmero djece i portir, a šestero djece i nastavnica ranjeni, pojačano je prisustvo policije u blizini škola u Bosni i Hercegovini.

“Policijski službenici zaduženi za rad policije u zajednici u Kantonu Sarajevo su još jutros preduzeli aktivnosti. Pojačano je prisustvo i uniformisanih i policajaca u civilu, a naravno sve je urađeno na način da ne izaziva nikakvu paniku kod građanstva”, kazala je za N1 portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić.

Nakon tragičnog događaja u beogradskoj osnovnoj školi, pojačano je prisustvo policije u blizini škola i u Republici Srpskoj, saznaje N1 iz nadležnih institucija.

Zastupnik DF-a u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Sanel Kajan, u parlamentarnu proceduru uputio je Inicijativu za podizanje nivoa zaštite i sigurnosti djece i osoblja u obrazovnim ustanovama u Federaciji BiH.

“Užasnut sve češćim tragičnim događajima slučajeva pucnjave u školama, tražim od Ministarstva obrazovanja FBiH i resornih kantonalnih ministarstava i institucija da poduzmu konkretne mjere na podizanju nivoa zaštite i sigurnosti učenika, nastavnog osoblja i uprava u obrazovnim ustanovama Federacije Bosne i Hercegovine”, napisao je Kajan apelirajući još na to da se započne s neophodnom reformom obrazovnog sistema kao i s poboljšanjem obrazovne i udžbeničke politike.

Podsjećamo, do tragedije u osnovnoj školi u Beogradu je došlo kada je učenik u dobi od 14 godina ušao naoružan u školu i počeo pucati jutros oko 8 sati. Policija je potvrdila da je ubijeno osmero djece i portir, a naoružani učenik je uhapšen.

Sve informacije pratite na našem Live BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad