Nema povećanja plata zaposlenim u javnom sektoru RS, radnici na ulicama?

Vijesti 04. sep 202321:52 1 komentar
N1

Govorilo smo ranije o novcu i inflaciji, no izgleda da ne postoji toliko jaka inflacija koja bi vlast u Republici Srpskoj natjerala na povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru. Nema sluha za zahtjeve sindikata za povećanjem plata, pa bi radnici svoja prava mogli potražiti na ulici.

Kiseli osmijesi i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave u tišini. U jednakoj atmosferi i izjave o okončanju, ministarka će reći, dugog puta pregovora koji prema priznanju sindikata nije donio značajne novine radnicima.

“Problem je u tome što je Vlada bila u prednosti što se tiče ovog kolektivnog pregovaranja u odnosu na sindikate”, kaže Branko Zelenović, sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS.

Jer prethodni je ugovor istekao, a radnici su bili uskraćeni za određena prava, pa Vlada nije htjela da čuje za dodatne zahtjeve poput povećanja plata. I radnici u lokalnim samoupravama i javnim službama još uvijek čekaju kolektivne ugovore. Zbog toga, danas potpisani ne hladi vruću jesen koju je ranije najavljivao predsjednik Sindikata uprave.

“Pošto vidim da se mnogi znoje, ja mislim da tek dolaze temperature”, kazao je Božo Marić, sindikat Uprave RS.

Čini se da se prva “znojila” ministarka, koja je na Marićevo izlaganje o narušenim radničkim pravima replicirala tvrdnjom da do umanjenja prava novim ugovorom nije došlo. Na opasku da se nezakonito čeka saglasnost Saveza opština i gradova za ugovore o kojima se pregovara, ministarka sindikalca prekida.

“Oni su udruženje građana i ne mogu oni da učestvuju u kolektivnom ugovoru. Mi to ministarka nemamo priliku da kažemo, jer nismo vas vidjeli za vrijeme čitavih pregovora, pregovarali smo sa vašim saradnicima”, rekao je Božo Marić.

“Ne sa mojim saradnicima, nego sa timom za pregovore. Božo, izvinjavam se. Ako je u pitanju poseban kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave”, dodala je Senka Jujuć, ministarka Uprave i samouprave RS.

Ministarkino duže izlaganje o odredbama zakona i stav sindikata o tome, najbolje ilustruje izraz na licu sindikalca.

“Ministarstvo ne bježi od toga da se pregovori nastave, da se zaključi poseban kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, ali moramo da ispoštujemo postupak tj. procedure”, kaže Jujuć.

Današnji događaj poslužio je i kao prilika za sumiranje ranije velike najave političkog rukovodstva Republike Srpske o obračunu s neradnicima u javnom sektoru koji platu ne odbijaju, na posao ne dolaze. Ministarka o tom epilogu šturo, s opaskom na terminologiju.

“To je previše gruba riječ obračunavati se. Zaposleni imaju obavezu da dolaze na posao, o tome se vodi evidencija, shodno tome primaju svoje plate. Hvala. Nismo se rukovali..”, dodaje Jujuć.

Velika borba završila je ubrzo nakon najave, a Vlada je neradnike prestala brojati, čini se, već nakon izborjanih 20, jer nakon što je saopšteno da je s tim brojem zaposlenih prekinut ugovor o radu priča je stavljena pod tepih.

Od obračuna sa neradnicima u javnoj upravi, ne bi ništa. Kao da je neko zaista i očekivao da će oni koji su se popeli na vrh hijerathije i udobne fotelje sjeći granu na kojoj sjede. Čelična metla Radovana Viškovića stavljena je u ćošak, i to i nije iznenađenje.

Iako je javno čak i Vlada priznala da postoje oni koji dobijaju platu, a ne dolaze na posao.

“Taj javni sektor se koristi kao baza za popravljanje izbornih rezultata stranaka koje kontrolišu te institucije i to smo nažalost vidjeli”, kaže rđan Traljić, Transparency International BiH.

A ta preglomazna baza košta, pa ne čudi da sve ide na uštrb onih koji svoju platu zaista zarade, a koji su sada uskraćeni za povećanje uz opravdanje da u javnoj kasi za to nema predviđenih sredstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare