Nešić: Od nas, makar malo, zavisi sigurnost cijele Evrope

Vijesti 02. jun 202312:36 1 komentar
Nenad Nešić (N1)

"Kao dio Evropske unije, ali i bivše zajedničke države, vjerujem da u Briselu imamo važnog saveznika i prijatelja koji poznaje sve specifičnosti i odlike Bosne i Hercegovine. Mi nismo članica EU kao Slovenija, ali smatramo da i od nas makar malo zavisi sigurnost i bezbjednost cijele Evrope. Zato cijenim svu saradnju i pomoć", kazao je u petak ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nakon razgovora sa slovenačkim kolegom Boštjanom Poklukarom.

U Sarajevu je danas održan sastanak delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije.

Nešić je nakon sastanka rekao kako je informisao Poklukara da je evropska agenda u vrhu prioriteta za BiH. Podsjetio je kako je dobijanje kandidatskog statusa bio vjetar u leđa da se brzo formira Vijeće ministara BiH.

“Mi imamo volju da što brže krenemo ka EU. Ministarstvo sigurnosti je u tom smislu počelo punu saradnju sa Europolom, to je tema koja je čekala 10 godina. Pred nama je i pitanje Frontexa i nadam se da ćemo biti brzi i proaktivni u uspostavljanju unutrašnjeg konsenzusa, kao i u dogovoru sa partnerima u Briselu. U narednim mjesecima vodit ćemo aktivnosti kako bi došli do sporazuma o Frontexu”, rekao je.

Delegacije Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije razgovarale su o unapređenju saradnje na praktičan način u oblasti forenzike, trgovine ljudima i upravljanju migrantskim krizama. Nešić je kazao kako je Slovenija imala značajan uticaj da BiH pristupi Mehanizmu civilne zaštite EU.

“Dijelili smo zajedničku prošlost i mislim da je prirodno da dijelimo i zajedničku budućnost”, zaključio je Nešić.

Boštjan Poklukar (N1)

Slovenački ministar Boštjan Poklukar kazao je kako je bh. ministru sigurnosti govorio o problemu migracije na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na problemu ilegalne migracije.

“Slovenija je ušla u Šengensku zonu i ona je tranzitna zemlja za migrante. Govorili smo o tom problemu. Razgovarali smo i o međupolicijskoj saradnji. Drago nam je da je BiH dobila sporazum sa Europolom. Isto tako smo govorili o misiji Frontexa, a Nešić je kazao da Frontex može ovdje djelovati”, kazao je Poklukar dodajući da bi u tom slučaju Slovenija bila spremna da pomogne i pošalje svoje policajce u Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare