Niko ne zna kad će biti nastavljeno suđenje Zeljkoviću i ostalima

Vijesti 28. jun 202307:19 0 komentara
N1

Okružni sud u Banjaluci još nije zakazao nastavak suđenja za korona ugovore protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg vršioca dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i još četvorice optuženih, niti iko zna kada bi se proces mogao nastaviti.

Podsjetimo, postupak je odgođen zbog zdravstvenih problema optuženog Slavka Bojića, direktora firme “Procontrol” iz Banjaluke, a uz njega i Zeljkovića, u ovom predmetu optuženi su i direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac te vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija”, pišu Nezavisne.

“U ovom trenutku, u tom predmetu još nije zakazan nastavak glavnog pretresa. Nakon razmatranja medicinske dokumentacije za jednog od optuženih, Sud će odlučiti da li će tu dokumentaciju dostaviti na vještačenje ili će zakazati nastavak glavnog pretresa”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Okružnog suda u Banjaluci.

Markovićev advokat Miloš Stevanović kaže da predmet “Zeljković i ostali” predstavlja jednu od najkompleksnijih pravnih stvari koje se trenutno vode pred sudovima Republike Srpske.

“Do stalnih odgađanja dolazi uglavnom zbog bolesti jednog od optuženih, Slavka Bojića, koji je, prema našim saznanjima, u procesu liječenja. Smatram da će postupak trajati, po mojoj slobodnoj procjeni, nekoliko godina”, rekao je Stevanović za “Nezavisne novine”.

Razlog tome su, dodao je, kompleksnost dokaza, u kombinaciji sa činjenicom da će se odbrana baviti zakonitošću dokaza te izvoditi svoje svjedoke odnosno vještačenja.

“Biće to vrlo kompleksan pravni proces, u kojem će biti na hiljade dokaza koji će se sprovesti kako od strane Tužilaštva, tako i odbrane. Ne znam do kada će biti odgađanja, jer Sud treba da prelomi i eventualno na prijedlog Tužilaštva da donese odluku da se postupak, u odnosu na Slavka Bojića, razdvoji”, naveo je Stevanović.

Podsjetimo, iako je Okružni sud u Banjaluci za 22. maj najavio nastavak suđenja, proces nije nastavljen zbog zdravstvenih problema Bojića.

U sudnici se moglo čuti da je Bojić imao treći moždani udar te da je operisan u Njemačkoj. Iz Njemačke se javio svojim braniocima i naveo da mu slijedi banjsko liječenje.

Branilac Aleksandar Jokić potvrdio je da Bojić nije tu iz zdravstvenih razloga, te da, prema obavještenju koje je poslao odbrani, neće moći da prisustvuje šest mjeseci.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović je, međutim, rekao da mu to nije jasno, budući da prema dokumentaciji kojom Sud raspolaže, bolovanje traje šest sedmica.

Jokić je pojasnio da se, prema njemačkom zakonu, bolovanje može maksimalno odrediti šest nedjelja i da se može produžavati.

Tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević predložila je medicinsko vještačenje optuženog kako bi se utvrdila njegova sposobnost da prati suđenje.

“Njegovo zdravstveno stanje može da utvrdi struka, a ne mi. Nije nam u interesu da se bez opravdanog razloga predmet odugovlači. U dokumentaciji stoji da on nije sposoban za fizičke aktivnosti. Da li je on sposoban za prisustvovanje suđenju? Struka bi se mogla izjasniti. Predlažem vještačenje o njegovoj sposobnosti”, rekla je Tadić Stojisavljevićeva.

Podsjetimo, suđenje u ovom predmetu počelo je 6. februara ove godine, ali već nakon nekoliko ročišta dolazi do pauze zbog Bojićeve bolesti.

Podsjećanja radi, prema tvrdnjama Tužilaštva, cijene medicinske opreme koju je u pandemijsko vrijeme nabavljao Institut enormno su uvećane, pa su tako kao primjer naveli maske, koje su, tvrde, nabavljane za 0,36 KM, a Institut ih je na kraju plaćao 6,9 KM po komadu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!