Nova teška saobraćajna nesreća probudila strah kod građana Sarajeva

Vijesti 12. feb 202219:18 > 13. feb 2022 14:22
N1

Stravičan prizor sinoć u centru grada, kada je automobil Porsche udario 16-godišnjeg dječaka dok je prelazio ulicu. Njegovo zdravstveno stanje i dalje je nepoznato, jer iz Kliničkog centra nisu željeli davati informacije. Iz policije, međutim, kažu da se radi o teškim tjelesnim povredama, opasnim po život. A za sve se sumnjiči Benjamin Spahović, povratnik u vršenju kaznenih djela, koji je u ranim jutarnjim časovima i uhapšen. Iz policije navode da kod njega, prilikom testiranja, nije utvrđeno prisustvo alkohola i narkotika.

“Tereti se za “teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” i “ugrožavanje javnog prometa”, a nakon kriminalističke obrade biće predat u nadležnost Tužilaštva KS”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Ovo nije izolovan slučaj. Desetine takvih, samo u posljednje vrijeme, registrovano je u službenim evidencijama. Stoga se, ni građani Sarajeva, uglavnom ne osjećaju bezbjedno.

Anketa:

“Iz ovoga proizilazi da se te vozačke dozvole daju na veoma sumnjiv način. Ranije je polaganje za vozačku dozvolu bilo je veoma strože, postojali su kriterijumi, a ko je položio iz prve, bio je fenomen, uslovno rečeno. Sada vidim da to polažu bez ikakvih problema”.

Ma, uopšte ne, ni govora. Ali, za to su malo krivi i pješaci. Bio sam svjedok nekidan, na Bistriku, kroz crveno je čovjek proletio, tako da, niti smo sigurni kao vozači, niti kao pješaci. Ovo je sve otišlo dovraga. (Šta čine nadležni da to spriječe?) Pa, ja bih to sankcionisao, pojačao biih kazne”.

Nema policije u momentu kada se to dešava. I šta? Mi možemo samo pričati”.

A zbog tradicionalnog izostajanja strožih mjera u sankcionisanju ovakvih slučajeva, velika je mogućnost da građani u jednom trenutku i sami djeluju, upozoravaju upućeni.

Lično i sam često budem svjedok kada, upravo, mladi ljudi, voze neprimjereno, pretiču vozila i ubacuju se. Ljudi su, kako vidim po njihovim reakcijama, isfrustrirani i onda je pitanje da li će u jednom momentu doći do reakcije građana koji su takvom vožnjom ugroženi”, smatra ekspert Nedžad Korajlić, sa Fakulteta za kriminalistiku.

Ružan prizor danas i kod Zemaljskog muzeja, kada je vozač automobila od jačine udara oborio semafor. Jedna osoba je, prema službenim informacijama zatražila ljekarsku pomoć, ali stepen povreda nije poznat.

U istoj ulici je, prije šest godina, Sanjin Sefić ugasio život dvije studentkinje – Selme Agić i Edite Malkoč, krećući se brzinom većom od 100 kilometara na čas, te prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu. Krajem prošle godine, u sarajevskom naselju Nedžarići, u blizini škole, smrtno je stradao i jedanaestogodišnji dječak kada ga je udario kamion. A simptomatično je da se o svemu ovome govori tek onda kada se desi.

Od preventivnog djelovanja, ni mrtvo slovo na papiru.

Nerealno je očekivati, kažu stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, da policija stigne upratiti, sva “divljanja” po gradu, ali ono što mogu primijeniti je, između ostalog, oduzimanje vozila, stava su stručnjaci“, kaže Rubina Čengić, novinarka.

“Čak, kada se radi o višestrukim povratnicima, neplaćanjem kazni, da se takva vozila, kao, npr., u Zeničko-dobojskom kantonu, oduzimaju. Takva vozila treba oduzimati, treba ih uništavati. To je je jedini način nekog brzog sankcionisanja koji može imati određene efekte”, dodaje Korajlić.

Spahović je od ranije poznat sarajevskoj policiji, a široj javnosti i po učešću u rijaliti programu Parovi i policijskoj potjeri koja je organizovana za njim i još jednim mladićem nakon oružane pljačke benzinske pumpe u Vogošći 2019. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad