Predsjednik VSTV: Informacije iz Sky-a možda neće biti biti priznate kao dokazi

Vijesti 13. nov 202212:13 6 komentara
VOA

Predsjednik VSTV BiH Halil Lagumdžija, u intervjuu za Glas Amerike, ističe da će u narednom periodu biti poznato, hoće li informacije prikupljene preko Sky aplikacije biti priznate kao dokazi na sudu. Sky aplikaciju je u BiH koristilo više od 2.000 ljudi povezanih s kriminalom i korupcijom.

VOA: Među presretnutim razgovorima u Sky aplikaciji koju su koristili osobe iz kriminalnog miljea, našla su se imena sudija i tužilaca iz Bosne i Hercegovine. Je li pravosudni sistem u BiH korumpiran?

Lagumdžija: Dobro je da se otkrilo da su postojale aplikacije Sky i Anom i da se u okviru toga, inicijalno, otkrilo da ima propusta u pravosuđu te da se pominju određena imena povezana s razgovorima. Posljedično su se dogodila postupanja vezana za nezakonitosti. VSTV, Ustavni sud i Britanska ambasada organiziraju pravosudni forum na kojem će se razgovarati o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije. U pravosudnoj zajednici i javnosti uveliko se špekuliše da li nalazi iz ove dvije aplikacije, odnosno presretnute komunikacije, mogu biti zakoniti dokazi. Ta odluka će biti na sudovima koji će razmatrati svaki slučaj pojedinačno.

Šta je i kako radi Sky aplikacija koja se vezuje i za kriminalne krugove u BiH?

VOA: Sjedinjene Američke Države kontinuirano prate situaciju u BiH i sankcioniraju osobe koje su učestvovale u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu. Pod američkim sankcijama su predstavnici pravosuđa iz BiH, a najavljene su i dodatne sankcije. Gdje je nestala etičnost i demokratija kod sudija i tužilaca?

Lagumdžija: Pratili smo metodologiju rada State Departmenta i ostalih agencija. Dobro je da se rad pravosuđa prati sa strane i da se ukazuje na dobre i loše strane. Nama treba pogled sa strane, pogotovo od Sjedinjenih Američkih Država. To je veliki prijatelj BiH i sigurno imaju velike standarde u procjeni stanja u tim oblastima, posebno u sektoru vladavine prava. Na crnoj listi se, za sada, nalaze bivša državna tužiteljica Gordana Tadić i zamjenica glavnog tužioca Diana Kajmaković. I prije američkih sankcija, protiv Kajmaković se vodio disciplinski postupak koji je rezultirao razrješenjem s dužnosti zamjenice tužioca i premještanjem na funkciju tužioca Tužilaštva BiH u odjel za ratne zločine. Protiv nje se vodi još jedan postupak koji nije okončan. Ona je na prijedlog Ureda disciplinskog tužioca prije 15-ak dana suspendovana, odnosno privremeno udaljena od dužnosti. Očekuje se odluka drugostepene komisije o žalbi i taj postupak će teći dalje. Sankcije američke administracije bi, prema nosiocima pravosudnih funkcija, trebale biti signal Uredu disciplinskog tužioca i nadležnim tužilaštvima da “stave na radar” ono što se navodi u obrazloženju tih sankcija prema određenim nosiocima pravosudnih funkcija. Trebaju razmati pokretanje postupaka pred nadležnim komisijama. VSTV bez inicijative disciplinskog tužioca ne može ništa uraditi, a Ured može inicijativu dobiti i od nadležnog tužilaštva.

VOA: Koliko je, prema Vašem mišljenju uopće opravdano da se sudija ili tužilac, protiv kojeg se vodi disciplinski postupak protiv korupcije, zadrži na mjestu tužioca? Kada dolazi do razrješenja?

Lagumdžija: Kajmaković je suspendovana, odnosno privremeno udaljena od vršenja tužilačke dužnosti i dok traje ta mjera ne može obavljati niti jednu tužilačku dužnost. Ne želim prejudicirati nikakve odluke i ne znam kako će dalje odlučivati Ured disciplinskog tužioca.

Kompletan intervju pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare