Prva reakcija iz RS-a na odlazak Bećirovića u sjedište NATO-a

Vijesti 16. jan 202318:51 6 komentara
NATO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da Bosna i Hercegovina ne može ući u NATO bez pristanka entitetskog parlamenta i bez glasa iz RS-a jer se, po njemu, u Alijansu ulazi uz "saglasnost naroda i entiteta".

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u sjedištu NATO-a u Briselu da će učiniti sve da BiH što prije postane članica NATO-a, Stevandić je izjavio da je Bećiroviću vjerovatno “poznato” da je “ulazak u NATO pitanje promjene Ustava i da se Ustav mijenja uz saglasnost naroda i entiteta”.

“To se ne može učiniti bez saglasnosti srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Narodne skupštine Republike Srpske”, ocijenio je Stevandić.

Stevandić je rekao da je potpuno siguran da Bećirović zna ove “činjenice”, ali da je njegov odlazak u Brisel “bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva BiH” stvar koja je njemu također poznata i da on sa ovim želi da se “prvo lično dodvorava Briselu i da izaziva krizu unutar BiH”.

On je podsjetio da je “Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine izglasala vojnu neutralnost”.

Bećirović je danas u sjedištu NATO-a u Briselu rekao da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima da BiH što prije postane članica NATO-a, te pozvao generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da što prije posjeti BiH.

“Tom prilikom on je izrazio opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama, koje su usvojene uz puni konsenzus svih političkih aktera, da Bosna i Hercegovina što prije postane članicom NATO-a”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U Kabinetu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović je danas rečeno da je posjeta Bećirovića sjedištu NATO saveza u Briselu individualnog karaktera, odnosno da je riječ o pojedinačnoj posjeti jednog člana i njegovog kabineta.

Podsjećamo, ulazak u NATO, zajedno sa članstvom u EU, jedan je od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare