Rosensaft ekskluzivno za N1: Usvajanje rezolucije bilo moralna i pravna obaveza UN-a

Vijesti 23. maj 202420:34 1 komentar
<

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglašenjem 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici čini moralnu i pravnu obavezu, izjavio je za N1 Menachem Z. Rosensaft, gostujući profesor prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Cornell i generalni savjetnik emeritus Svjetskog židovskog kongresa.

On navodi kako su za ovakvu odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija postojala najmanje tri obavezujuća razloga.

“Prvo, zato što hiljade Bošnjaka — to jest, bosanskih muslimana — muškaraca i dječaka koje su bosanski srpski paravojni zločinci masakrirali u ime pansrpske supremacističke ideologije zaslužuju da njihova smrt i način na koji su ubijeni budu obilježeni od strane međunarodne zajednice, jednako kao i židovske žrtve Holokausta ili žrtve genocida u Ruandi”, rekao je u svojoj izjavi Rosensaft.

Nadalje, kao razlog navodi niz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde čime je nedvosmisleno utvrđeno da masakri u Srebrenici predstavljaju genocid u skladu sa međunarodnim pravom.

“I treće, zato što je Srebrenica trebala biti sigurna zona pod zaštitom UN-a, a umjesto toga, nizozemske mirovne snage UN-a su bezosjećajno i sramotno napustile Bošnjake koji su tamo potražili utočište, dozvolivši da budu ubijeni pod nadzorom UN-a”, rekao je Menachem Rosensaft u izjavi za N1 televiziju u Bosni i Hercegovini.

Naime, Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak, 23. maja, usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, prilikom čega je za Rezoluciju glasovalo 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Podsjetimo, Menachem Z. Rosensaft je zajedno s reis-ul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinom ef. Kavazovićem, potpisao Jevrejsko-muslimansku inicijativu 27. januara 2024. godine u Srebrenici.

Ova inicijativa, koja je pokrenuta na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, ima za cilj promoviranje međureligijskog dijaloga i saradnje između židovske i muslimanske zajednice, s posebnim naglaskom na sprječavanje budućih genocida i jačanje mira i razumijevanja između zajednica.

Rosensaft je također imao značajnu ulogu u Srebrenici kao odvjetnik i visoki zvaničnik Svjetskog židovskog kongresa, aktivno promovišući međunarodno priznanje genocida u Srebrenici i zagovarajući za pravdu i sjećanje na žrtve kroz razne inicijative i događaje.

Sve informacije na portalu pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare