Sky News: Evropa posmatra dok se kriza polako razvija u BiH

Vijesti 07. aug 202212:33 > 12:39 0 komentara
F.Z./N1

Politička dešavanja u Bosni i Hercegovini nastavljaju puniti naslovnice svjetskih medija koji s pažnjom prate razvoj situacije u zemlji. Respektabilni SkyNews u najnovijem tekstu o BiH upozorava kako je trideset godina nakon rata zemlja suočena sa nestabilnostima, etničkim podjelama, vjerskim rivalstvima, poricanjem genocida i bolnim sjećanjima, ali i utjecajem iz Moskve. Autor teksta smatra kako postoji strah mnogih u zapadnoj Europi da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira, kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

Europa posmatra kako se kriza polako razvija na Balkanu, navodi se u uvodu teksta. Poznato mjesto radnje, poznati problemi, ali ovaj put s dodatnom opasnosti ruske intervencije, piše autor Adam Parsons, europski dopisnik.

U sažetku bh. ratne i post-ratne historije, autor ističe kako je ona i dalje “opipljiva” i da je brutalni rat, koji je rezultirao smrću oko 100,000 osoba, ostavio duboke ožiljke.

“Neki od tih ožiljaka su zapanjujuće očiti”, ističe Parsons i ilustruje to primjerom jedne stambene zgrade u Sarajevu, izgrađene uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, koja je nijemi svjedok rata sa stotinama rupa napravljenih mecima, granatama, raketama….

Ovi ožiljci se mogu popraviti, nastavlja Parsons, ali najveći problem BiH su traume koje ostaju, te tenzije koje još uvijek dijele zemlju i prijete da bi ona mogla skrenuti na put katastrofalnog rata.

Autor teksta nakon Sarajeva posjećuje Srebrenicu, kako bi vjerodostojnije opisao dubinu podjela u zemlji.

Podsjeća na dešavanja iz jula 1995, kada su snake bh. Srba likvidirale preko osam hiljada muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti pod komandom Ratka Mladića.

“Sada je tu ogromno groblje. Žarišna točka za pamćenje. Ono što pogađa je ogroman broj grobova – grupe članova porodica koji su pokopani zajedno – očevi i sinovi, svi ubijeni u isto vrijeme”, ističe.

U razgovoru sa mještankom Sehidom Abdurahmanović saznaje kako je u srebreničkom genocidu izgbila muža i brata, dok je 16-godišnji sin izbjegao tragediju odlaskom u inostranstvo. Posmrtni ostaci Sehidinog brata nikad nisu pronađeni.

Ipak, Ratko Mladić se ne smatra zločincem u drugim zajednicama.

“Ratko Mladić je sada u zatvoru, osuđen za genocid. Mogli biste pomisliti da bi njegovo ime bilo mrlja na ovoj zemlji, da će ga svi osuditi. Bili biste u krivu”, navodi Parsons, koji nakon Srebrenice posjećuje obližnji Bratunac i kapelicu u kojoj se nalaze stotine fotografija bh. Srba stradalih u ratu.

Političar Vojin Pavlović pojašnjava za Skynews kaže kako je jedan od stradalih njegov rođak Augustus, kojem je odsječena glava. Smatra da smrt hiljada muslimana u Srebrenici jeste zločin ali “ne tako strašan”, te da je čovjek koji je optužen za to “krivo shvaćen”.

“Smatram da je Ratko Mladić heroj i da nije kriv za ono za što je optužen i osuđen”, kaže Pavlović. “U Srebrenici nije bilo genocida”.

Požalio se i kako Bošnjaci, koji čine gotovo polovicu stanovništva u BiH, marginilaziraju Srbe, te da Republika Srpska želi sama voditi svoje poslove, pa čak i formirati vlastitu vojsku.

“Neće biti mira na ovom području sve dok međunarodna zajednica predstavlja i brani i štiti samo jednu stranu. Ta jedna strana je strana muslimana”, dodaje Pavlović u razgovoru za Skynews.

Slično mišljenje dijeli i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji kaže kako BiH prijeti raspad ukoliko se ovakvo stanje nastavi.

“Bošnjaci uvijek pokušavaju imati centraliziranu državu. Hoće sve više i više. Ne može. Imali smo rat zbog toga”, kazao je za britanski medij, dodavši kako je sukob možda i moguć.

Autor ističe kako bi Republika Srpska, u slučaju traženja svoje neovisnosti, trebala moćne partnere, a već postoji osjećaj srodnosti sa Srbijom, i prijateljstva s Rusijom.

I Pavlović i Ćosić ne kriju afinitete ptema Rusiji, kao ni netrepeljivost prema zapadnim silama.

“Lično više volim Ruse nego Amerikance. Imamo vrlo, vrlo jak historijski odnos s Rusima i vjerujemo u Rusiju”, kaže Ćosić.

Pavlović ide korak dalje i NATO naziva “zločinačkom organizacijom” te poredi savez s Trećim Rajhom.

Autor zaključuje kako postoji strah mnogih u zapadnoj Europi da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!