Smeće u Sarajevu postaje ozbiljan problem, nadležni razmatraju uvođenje komunalne policije

Vijesti 26. jul 202419:19 0 komentara

Nakon što smo objavili vijest o doslovno prljavom Sarajevu gdje se na svakom ćošku grada mogu pronaći prepuni kontejneri i kante za smeće što u potpunosti narušavaju sliku glavnog grada Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje ko je u tome zakazao - da li nadležni, pojedinci i komunalna preduzeća ili svi zajedno? Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo najavljuje i moguću uspostavu komunalne policije.

Pik je turističke sezone, mnoštvo je festivala, događaja, veliki broj turista, međutim, čest prizor na ulicama jesu i puni kontejneri i prepune kante za smeće. Građani nisu zadovoljni čistoćom, ali odgovornost ne pripisuju samo nadležnima.

“Grad nije dovoljno čist. Do gradske čistoće je najviše, pa onda i na nama građanima koji ne vodimo računa”, “Što se tiče grada moglo bi biti puno čišće i bilo bi ljepše za sve, a i mi trebamo paziti, čuvati, ne bacati svugdje svašta”, “Kao dijete se sjećam, bilo je to davno, i sad zvuk šmrka kako se čiste ulice i stalno su prolazila kola. Ja to nisam vidjela već dugo, dugo godina”, “Pa ima i do građana, ali mislim da nadležni mogu učiniti više”, mišljenja su građani Sarajeva.

Sarajevo prekriveno smećem, lokalci i turisti zgroženi: Očistite grad!

U zavisnosti od doba dana, u najprometnijoj pješačkoj ulici, Ferhadija, čistoća javnih površina varira. Najveći problem primjećuje se navečer, kada se otpad često mora odlagati i pokraj, do vrha punih, kanti za smeće.

“Kamioni komunalnog preduzeća RAD iza 24h dolaze i kupe taj otpad i otprilike nekad ujutru oko pola 6. U toku dana, u dvije smjene, na području te pješačke zone isključivo, angažovano je 12 ljudi koji servisiraju te korpice”, naveo je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Problema sa mehanizacijom i ljudstvom nema, dodaju iz komunalnog preduzeća. Pored toga, iz resornog ministarstva kažu da se situacija sa čistoćom u gradu poboljšava, a ipak najavljuju uvođenje komunalne policije.

“Ukoliko naše akcije čišćenja, stalni pozivi na održavanje opšte, javne čistoće na kvalitetnom nivou ne urode plodom u obimu i u količinama koje mi želimo, mi ćemo morati donijeti mjere. Već duže vremena se unutar kantonalne administracije priča o nekoj tzv. komunalnoj policiji. Zakonsko rješenje je pripremljeno i ono će uskoro ići na vladu i na skupštinu”, istakao je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede KS.

Da li je komunalna policija rješenje i za nesavjesne građane i radnike, još će ostati nepoznanica. A do tada, čini se da ćemo svakoga ljeta imati isti problem i dobijati iste pritužbe ukoliko ne promijenimo svijest da je odgovornost za očuvanje životne okoline na svima nama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!