Šta je sa novcem za liječenje povratnika na UKC Tuzla?

Vijesti 15. aug 202413:15 1 komentar
N1

Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla, uputila je apel Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da obezbijedi potrebna finansijska sredstva za liječenje povratnika iz ovog entiteta u opštine Republike Srpske. Ima li novca za liječenje povratnika - pitali smo i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

U Zavodu su se na naš upit o tome šta je sa novcem za liječenje povratnika na UKC Tuzla, pozvali na Odluku o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u RS u zdravstvenim ustanovama u FBiH.

Stoga, pojasnili su kako pravo na bolničku zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH povratnici iz Federacije u Republiku Srpsku, ostvaruju na osnovu „Odluke o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije BiH u Republiku Srpsku u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH“.

Pravo korištenja zdravstvenih usluga bolničke zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH povratnici ostvaruju suglasno opsegu i vrsti prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničku zdravstvenu zaštitu, a koja su zajamčena osiguranim osobama u federaciji sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Uslovi za ostvarivanja ovih prava saglasno ovoj odluci su CIPS-ova lična karta izdata u Republici Srpskoj i medicinska dokumentacija iz koje je vidljivo da je povratniku medicinski indicirano korištenje bolničke zdravstvene zaštite suglasno
navedenoj odluci. Dakle, za liječenje ove kategorije pacijenata ne primjenjuju se propisi kao što su za osiguranike Federacije BiH u smislu potrebne suglasnosti Komisije Zavoda, već isti ostvaruju pravo po dostavljanju potrebne dokumentacije u zdravstvenu ustanovu.

Sredstva za provođenje ove odluke osiguravaju se iz Budžeta Federacije BiH kroz „Transfer za sufinansiranje troškova liječenja raseljenih lica“. Ukoliko su sredstva iz ovog transfera nedostatna, u fiskalnoj godini ista se osiguravaju i na teret sredstava Budžeta Federacije BiH kroz „Transfer za raseljene osobe i povratnike“ koji se
doznačavaju Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH saglasno financijskim mogućnostima Budžeta Federacije.

“U 2024. godini iz Budžeta Federacije BiH odobrena su sredstva u iznosu od 2.000.000 KM kroz transfer „Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima-Transfer za zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovini za sufinansiranje troškova raseljenih lica“. Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima-Transfer za zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovini za sufinansiranje troškova raseljenih lica“, također je utvrđena visina sredstava, izvori sredstava za realizaciju ovog programa kao i korisnici sredstava tj. zdravstvene ustanove, a isto se realizira putem Zavoda. Realizacija se vrši na način da zdravstvena ustanova koja pruži zdravstvenu uslugu povratniku fakturu dostavlja Zavodu zajedno sa naprijed navedenom propisanom dokumentacijom”, saopštili su iz Zavoda.

S obzirom da se radi o namjenskim sredstvima transfer za liječenje povratnika vodi se na posebnoj poziciji i
realizira sukladno važećim propisima.

Ipak, podsjetimo, novca nema za liječenje povratnika na UKC Tuzla nema već neko vrijeme, a adekvatan odgovor institucija izostaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare