Stipe Prlić: Milorad Dodik neće povesti Hrvate sa sobom

Vijesti 12. dec 202318:21 0 komentara
Stipe Prlić (N1)

Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, osudio je izjave lidera SNSD-a i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, koji je kazao da su Hrvati u Bosni i Hercegovini nacionalna manjina. Prlić je u emisiji Dan uživo na N1 poručio da Dodik u bh. Hrvatima "nikada neće imati prijatelja za ono što radi, a to je secesija Republike Srpske od Bosne i Hercegovine".

Najnovija Dodikova izjava kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini nacionalna manjina izazva je brojne reakcije. Upravni odbor Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine izrazio je potpuno protivljenje u odnosu na izjavu Dodika?

Izjava je sporna zbog više stvari. Prije svega Dodik u nama nikada neće imati prijatelja za ono što on radi, a to je secesija Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Kad kažete “u nama” – na koga mislite?

Mislim na Hrvatsko narodno vijeća, ali također mislim da niti jedan Hrvat na to ne bi pristao. Mislim da Dodik neće naći saveznika da povede Hrvate sa sobom.

Da li ste reagovali i kada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio kako “Hrvati dominiraju” i da “diktatura manjine nad većinom mora prestati”?

Izetbegović koji sebe naziva domoljubom i patriotom, po mom sudu, nije ništa odmakao od Dodika jer oni jedan drugog hrane. Izetbegović umjesto da gradi Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine u kojem će se dobro osjećati svi, on sve radi da izbriše po Sarajevu ulice koje nose imena po Hrvatima i Srbima. Nikad mi neće biti jasno zašto se izrisala ulica dr. Vojislava Đede Kecmanovića. U ovoj BiH nije samo kriv Dodik i Čović, nego i Izetbegović. Gotovo jednako su kriva sva trojica ovih naših poglavica.

HNV je pozvao na osudu Dodika zbog ove izjave. Zašto nema reakcija iz HNS-a i HDZ-a BiH?

Mogu samo kao stanovnik Bosne i Hercegovine tumačiti, ali to je pitanje za druge. Zašto Čović nikada ne kritikuje Dodika ili on njega? Upratio sam da je (lider HDZ-a 1990) Cvitanović osudio ove izjave Dodika, ali je isto uradio i federalni zastupnik Mašić iz SDP-a. Dodik je sto posto u pravu da je hrvatski narod nacionalna manjina u RS-u. Ali zašto Čović ne reaguje da popravi to stanje?

Vi ste kritikovali i Čovića zbog njegovog govora u NSRS-u kada je pozvao da se “čuva Republika Srpska”?

To je sramna izjava, da se čuva RS bez Bošnjak i Hrvata. Mislim da se i on stidi te izjave, samo neće to da prizna.

Da li su Hrvati ravnopravni u drugom bh. entitetu, Federaciji?

Mi se dijelom slažemo sa HNS-om, manjim dijelom. Tamo gdje su Hrvati manjina oni su neravnopravni, ali isto tako su neravnopravni svi narodi koji su manjina u nekom dijelu FBiH. Mi se najviše zalažemo da narod koji je manjina ima bolja prava i položaj od onog koji sad ima. Narodi koji su većina će svakako zadovoljiti svoja prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!