U 13 sati odlučuje se o “sudbini” nove Vlade FBiH

Vijesti 05. apr 202312:17 0 komentara
N1

Rok za formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ističe u četvrtak, 6. aprila. Do sada članovi rukovodstva (Lidija Bradara, Igor Stojanović i Refik Lendo), nisu postigli jedinstven dogovor. Bradara i Stojanović stavili su svoje potpise na prijedlog ministara, ali ne i Lendo. Danas u 13 sati, bit će održana dva sastanaka na kojima će se razgovarati o ovome i očekuje se i konačna odluka.

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će razmotriti sve mogućnosti u vezi daljnjeg rada ovog doma kao i Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, koju bi trebao potvrditi ovaj dom. Kako je rekao dopredsjedavajući Mladen Bošković, zaključak će biti donesen ovisno od onoga što stigne od rukovodstva FBiH.

U isto vrijeme, na nepoznatoj lokaciji, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt trebao bi održati sastanak s Bradarom, Lendom i Stojanovićem, a kako bi se postigao dogovor o formiranju Vlade FBiH.

Podsjetimo, iz SDA su najavili krivičnu prijavu protiv predsjednice FBiH Lidije Bradare, ukoliko “odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH dostavi Predstavničkom domu bez potpisa oba potpredsjednika”.

Bradara je 31. marta ove godine proslijedila Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH potpredsjednicima na potvrđivanje. Iako je na početku negodovao i rekao da neće potpisati takvu Vladu, potpredsjednik FBiH iz SDP-a Igor Stojanović je na kraju dao svoj glas, a saglasnost nije dao Refik Lendo, potpredsjednik FBiH iz SDA.

Također, Dragan Čović, lider HDZ-a je u jednom od svojih obraćanja poručio i to da očekuju da će do 6. aprila biti formirana nova Vlada FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!