U Novom danu o reguliranju radnog odnosu studenata: Kakav je stav poslodavaca, a kakav studenata?

Vijesti 23. apr 202416:13 0 komentara
N1

Izmjena Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima predstavljena je kao značajan pomak u zaštiti prava studenata i reguliranju njihovih radnih odnosa, kao i doprinos razvoju zdrave ekonomije. Kakav je stav studenata, a kakav poslodavaca o ovom pitanju saznat ćemo u novom izdanju "Novog dana".

Uz studente naši su gosti Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH i Lana Prlić, zastupnica u Parlamentu FBiH (SDP).

Sutra se obilježava 30 godina radijske emisije “Most” na Radiju Slobodna Evropa. Riječ je o nadugovječnijoj emisiji koja se emitira na Radiju Slobodna Evropa sa više od 1.300 izdanja koju uređuje i vodi Omer Karabeg. Sa kolegom Karabegom razgovaramo i o aktuelnim društveno-političkim temama.

Autorica istraživanja o efikasnim modelima osnaživanja paralamentaraca u borbi protiv korupcije, Lejla Brčić naša je gošća. S njom analiziramo istraživanja o borbi protiv korupcije i preporuke za predstavnike zakonodavne vlasti, ali i akciju međunarodnog karaktera u koju se osumnjičeni dovode u vezu sa organiziranim kriminalnim grupama i krivičnim djelima u vezi sa korupcijom i zloupotrebom položaja.

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je UN Women u suradnji sa Ekonomskim institutom BiH objavila u maju prošle godine, pokazuju da je neplaćeni rad jedna od najvećih prepreka učestvovanju žena na tržištu rada. U BiH stopa zaposlenosti žena jedna je od najnižih u regiji i iznosi 37%, u poređenju s 53% za muškarce. Žene u prosjeku provedu šest sati na neplaćenoj njezi (briga o djeci, starima, osobama sa invaliditetom i kućanski poslovi), što znači da zaposlene žene rade gotovo dva posla s punim radnim vremenom.

Ujedno, 85% žena kuha barem jednom dnevno, dok to radi samo 27% muškaraca. Gošće s kojima razgovaramo o ekomomiji brige u BiH su: Zerina Mandžo – Čolić, službenica na projektima ekonomskog osnaživanja žena pri UN Women BiH i prof.dr. Melika Husić-Mehmedović, jedna od autorica “Polazne studije o ekonomiji brige i njege”.

Pratimo i energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024. koji se održava u Neumu od 23. do 26. aprila. Samit okuplja ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice.

U Pozorištu mladih Sarajevo je 27. aprila zakazana premijera, a potom i reprize mjuzikla Pinocchio rediteljice Nine Kleflin. Nina u “Novom danu” predstavlja svoju produkcijski kompleksnu predstavu sa glumcima, plesačima, pjevačima i muzičarima. Uz Marija Drmaća u ulozi Pinokija, u predstavi glume i Semir Krivić, Mirza Dervišić, Ajla Cabrera i dr.

Novi dan gledajte od 8 do 11 sati.

Sa vama je sutra Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!