Uk: Osjećam odgovornost, učinit ćemo sve da sklonimo kabadahije s cesta

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk (Naša stranka) kazao je za N1 da "ako će nekome biti lakše, osjećam odogovrost", nakon što je Armin Berberović usmrtio mladu djevojku, doktoricu Azru Spahić i teško povrijedio dvije osobe vozeći neprilagođenom brzinom pod dejstvom alkohola ulicama Sarajeva.

Nakon nove tragedije na ulicama Sarajeva, premijer KS Nihad Uk je na društvenim mrežama napisao kako je bijesan, a na pitanje da li osjeća i dio odgovornosti za ovaj događaj, Uk odgovara:

“Iskreno, ako će nekome lakše biti, osjećam. Ovo se iz godine u godinu ponavlja i više sam emotivno potrošen za ovakve situacije. Osoba je 1998. godište i u ovom trenutku se klanja dženaza u Bihaću i izražavama iskreno saučešće, a povrijeđenoj osobi brz oporavak želim. Ne prođe dan da Titovom ulicom ne prođu bijesna auta koja brzo voze. Zajedno s građanima se osjećam nesigurnim i sve ću učiniti da se ove stvari zaustave”, kaže premijer KS.

Glasni smo na internetu, a tihi na ulici dok alkohol i brza vožnja odnose živote

Bilo je i zamjerki što premijer nije bio na vanrednoj sjednici Vlade KS koju je sazvao telefonski nakon ovog tragičnog događaja.

Pročitajte više

“Bio sam turistički na putu i nažalost desila se ta situacija. Sazvao sam Vladu i krenuo za Sarajevo. Vlada KS je u punom kapacitetu tu da donosi odluke. Bio sam na telefonu. U subotu sam sazvao vanrednu sjednicu Vlade KS za nedjelju”, objašnjava.

Šta smo uradili od slučaja Edite Malkoč i Selme Agić – šta se konkretno promijenilo u posljednjih 7 godina? Otac Selme Agić kače “obećavali su sve promijeniti, ništa se nije promijenilo”.

“Jeste, takve se situacije ponavljaju. Tvrdnja da se nije promijenilo stoji. Nastavili smo sa ulaganjima i povećavamo broj policajaca, i materijalno i na druge načine kapacitiramo našu policiju. Moramo brže djelovati. Dosta je stvari urađeno, ali nije poručilo konkretne rezultate. U ekspozeu sam kada sam postao premijer govorio o sigurnosti, ali i o saobraćaju na ulicama KS i prilikom usvajanja budžeta smo pokazali naše namjere. Stotinjak miliona KM je planirano da se investira u ljude MUP-a. Prethodna Vlada je donijela plan o sigurnosti u saobraćaju, ali efekti toga se nisu vidjeli jer se ponovila ta situacija. Zaključak koji smo jučer donijeli, pored represivnih mjera i presretača, uvodimo adaptivni sistem kontrole saobraćaja i svaka raskrsnica će biti pokrivena kamerama. Sporo ide, ali nije idealno. Vlada KS je palnirala u toku ove godine da počne sa izmjenom postojećeg zakona”, kaže Uk.

Berberoviću koji je usmrtio djevojku određen jednomjesečni pritvor

Zaključak vanredne sjednice Vlade su pojačane policijske kontrole i smanjenje brzine sa 60 na 50 kilometara na sat i u gusto naseljenim mjestima sa 40 na 30. Mislite li da je to dobr mjera?

“Apsolutno je dobra mjera ali je loše iskomunicirana. Struka stoji iza ova mjere i evropske regulative stoje iza ove mjere. Desetine gradova u EU su krenule sa ovim mjerama. Pozitivna prkasa daje razultate. Mislim da je samo u Španiji manje nesreća za 40 %”, kaže Uk.

Kzao je kako će biti angažovan i zaposlen dodatni broj policajaca i da je na ulicama već primjetan veći broj policajaca i jedinica z apodršku. Sa resornim ministom Edinom Fortom i stranačkim kolegom je razgovarao da se zakon o saobraćaju definiše i na državnom nivou i vjeruje da će imati podršku koalicionih partnera.

“Radimo na sistemskom rješenju postavljanja kamera, jer su se sada stvorile pretpostavke za to. Ja govorim s pozicije premijera koji je na ovoj funkciji dva mjeseca. Mislim da niko nije imun na ovu situaciju iako javnost misli drugačije. Učinićemo sve da se to ne desi i sa svim ovim mjerama, ali ne možemo obećati da se više nikada neće to desiti. Vlada će učiniti sve uz angažman stručnjaka koji će nam pomoći da dodatno unaprijedimo sistem”, obećava Nihad Uk.

Zašto se sastanak za Prekršajnim odjeljenem Općinskog suda KS sa ministrom MUP-a KS Admirom Katicom nije desio ranije već je dogovoren za szutra, Uk kaže kako ne zna.

Općinski sud prebacuje odgovornost MUP-u KS za privremeno oduzimanje vozila

“Sutra je sastanak i sutra ćemo saznati zašto Općinski sud neće da oduzima vozila onima koji rade ovakve prestupe i voze bez dozvole. Žao nam je što se to nije ranije desilo. Ne mogu na to odgovarati. Vidjećemo i sa pravosuđem zbog čega je ovakva situacija i zbog čega su spori. Možda je bilo svezanih ruku. Nedavna hapšenja pokazuju da su uhapšeni ljudi koji su nekada bili nosioci vlasti, ali neću govoriti da to ima neke političke konotacije i da su zbog toga bili spori, ali ćemo vidjeti i šta je razlog”, kaže Uk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare