Vučić: U Deklaraciji nema ni riječi o razdruživanju od BiH

Vijesti 08. jun 202413:26 13 komentara
Aleksandar Vučić (TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ)

"Analizirajući sve naše greške, prije 10 godina smo napravili dogovor, a to je da bez obzira na sve razlike ili međusobne odnose da naš narod to ne smije da trpi i da nikada u Srbiji ne smije da se čuje nešto ružno o RS i obrnuto. Nerijetko smo se stidjeli našeg naroda iz Krajine, do toga da uvijek imamo nešto dakažemo o onima sa druge strane Drine. Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nekog drugog, uvijek sam se osjećao kao prekodrinski Srbin", kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sjednice dvije vlade, Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, kojom je počeo Prvi svesrpski sabor.

Vučić se na samom početku osvrnuo na situaciju na Kosovu poručivši da nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i prezimena i “bez srpske države koliko god to teško bilo”.

Dodao je da nije bilo teško pogoditi šta će se dešavati u svijetu kada “udari sila na silu” i da dešavanja u Ukrajini Srbiju uvode u katastrofu.

Vučić: Srbi šampioni u broju ratova u 20. vijeku

“Mi smo vjerovatno šampioni u broju ratova koje smo vodili u 20. veku. Najveći srpski interes je očuvanje mira”, rekao je Vučić zaključivši da je dijalog jedini metod za dolazak do rješenja između Srbije i Albanije, kao i da “ne postoji drugo rješenje, već poštovanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom.”

“U samoj Deklaraciji pažljivo su birane riječi, mi smo uvažili određene zahtjeve Republike Srpske, jer smatramo da je to sabornost, prihvatili smo to zato što ne možemo mi biti ti koji ćemo ljudima iz RS-a govoriti da znamo bolje od njih šta su njihovi problemi”, istakao je Vučić.

“Oni koji su tražili da se Deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27, napredak ekonomski svakog našeg čovjeka i Srbije i RS je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu”, kazao je on.

Zatim je Vučić govorio o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

O Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

“Bilo smo izloženi teškim pritiscima po pitanju Kosova u Vijeću Evrope, s tim da nisu ispunili ništa iz sporazuma, a donošenje Rezolucije o Srebrenici, koja je bila mjesto užasnih i jezivih stvari i to osuđujemo. Ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo odgovor – ako je 2015. donijeta generalna rezolucija o genocidima počinjenim u svim dijelovima svijeta, zašto je morala da se donosi specifična devet godina kasnije? Još jedno pitanje je da li je ova Rezolucija donijela pomirenje u BiH ili regionu? Nije, e pa zašto ste je donosili”, upitao je srbijanski predsjednik.

Pa upravo zbog toga, kako je dalje zaključio Vučić, da se sukobljavamo pa da “nam dođu ‘mirotovorci’ iz svijeta koji će donositi pravila kako njima odgovara”.

Aleksandar Vučić je naveo da u Deklaraciji nema riječi o razdruživanju, napominjući da “ne želi da ulazi u unutrašni problem”, kao i da se nada da će Republika Srpska uspjeti mirnim putem da riješi problem koji ima.

“Ova Deklaracija se poziva na Dayton i što se mene tiče ne moramo ni ovu konferenciju da držimo, jer ćemo sada najveći dio toga reći. Dakle, pozivamo se na Dayton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garat, a oni će nam reći, a niste vi garant”, rekao je Vučić.

Na zajedničkoj sjednici Vlada Srbije i Republike Srpske jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bosnu video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare