Zastupnički dom FBiH: Jednoglasno usvojen “Adnanov zakon” o transplantaciji

Vijesti 10. jul 202413:29 0 komentara
N1

Zastupnici u Zastupničkom domu federalnog parlamenta jednoglasno su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Sada slijedi i hitna sjednica Doma naroda FBiH.

Vanredne sjednice slijede nakon priče koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, mladića Adnana Šemića iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest, zbog čega mu je potrebna hitna transplantacija jetre. Iako je našao donora, nije mu bilo omogućeno uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon.

Adnanovo zdravstveno stanje je kao i jučer, kazao nam je njegov dajidža Adem Gačanica. A jučer stanje je bilo pogoršano i upitno svakoga trena.

Medijima se nakon sjednice Predstavničkog doma PFBiH obratio niz zastupnika

Zastupnici ovog doma istakli su pobjedonosno kako su pokazali “visok nivo svijesti”.

”Danas je opozicija i pozicija pokazala najviši mogući nivo svijesti, jer je sa 85 glasova za ova izmjena Zakona donijeta. Dom naroda zasijeda u 18 sati, sutra će Zakon potpisati predsjednica Federacije BiH, i već smo ostvarili kontakt sa Službenim novinama FBiH i imamo uvjeravanja od njih da će Zakon biti operativan u petak”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Dragan Mioković.

“Ministarstvo zdravstva treba donijeti cjelovit paket ovog Zakona, da omogući građanima adekvatno liječenje, a u isto vrijeme da spriječi eventualnu trgovinu organima, da se to sankcioniše kroz Krivični zakon na adekvatan način. Mi smo došli ne da spasimo, jer ko smo mi da spašavamo živote? Već da pokušamo Adnanu omogućiti adekvatno liječenje, bilo u Tuzli ili inozemstvu”, poručio je zastupnik DF-a, Mahir Mešalić.

“Ministarstvo je revnosno radilo na izmjeni ovog člana i oni su se sami kroz obrazloženje ogradili. Dakle, ima multidisciplinarni stručni tim koji prati etičku komisiju. Vrlo je teško korumpirati dati proces. Bilo bi dobro u narednim koracima da se ovo veže za FBiH, da se ne ostavlja puno prostora kantonima”, upozorio je zastupnik Stranke za BiH, Admir Čavalić.

“Komisija će provjeravati opravdanost za transplantaciju organa. Može zahtijevati izjave i bankovne garancije da nije dizao kredit, da nije ostvario finansijski benefit u posljednje vrijeme ili tražio donaciju preko nevladinog udruženja, pa da sa tim novcem tako kupi organ”, rekao je pomoćnik ministra zdravstva za pravne poslove i evropske integracije, Vedran Marčinko.

Opširnije o Adnanovoj borbi za život čitajte ispod.

Samo da ne bude kasno: Hoće li bh. političari napraviti presedan da se oboljeli Adnan spasi?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!